Dobojováno. Jitka Žilinčíková z Kostelce na Hané zemřela v úterý 26. července. Pozitivně naladěná maminka dvou dětí se týden předtím po pěti měsících vrátila z Londýna, kde podstoupila léčbu agresivní rakoviny jater. „Rozhodla jsem se, že se vrátím domů, kde mi teď už bude nejlépe a budu se svojí rodinou,“ napsala pětatřicetiletá dáma nedlouho před svou smrtí.

Jitka Žilinčíková se až do posledního momentu důsledně řídila heslem „Nikdy to nevzdávej“. Život jí vzhůru nohama převrátila vážná nemoc. Už roce 2020 si nahmatala malou bulku pod žebry. Přestože s tím zašla brzy na vyšetření, vzácnou a agresivní formu rakoviny jí lékaři bohužel diagnostikovali až s odstupem času. Nádor se navzdory operacím a léčbě stále zvětšoval. Začátkem letošního roku už jí nemohlo české zdravotnictví nabídnout víc než „oddalovací“ paliativní léčbu.

S nevyhnutelnou smrtí se však rodina odmítla smířit a v únoru Jitka Žilinčíková odletěla do Londýna. Na její podporu byla pořádána celá řada charitativních akcí, kvůli vysokým nákladům na léčbu, které dlouho hradil zejména její manžel Petr, byl posléze zřízen transparentní účet. Na něj přispěly stovky lidí, i po její smrti na něm zůstalo 1,7 milionu korun.

Toto všechno ženě bojující s rakovinou nepochybně dodávalo spoustu psychických sil, navíc to v ostatních lidech pomáhalo odkrývat to nejlepší, co u nich lze objevit. Přesto se i toto stéblo po čase přetrhlo. „Můj další léčebný boj byl bohužel ukončen. Řešíme další možnosti, nikdy nic není ztraceno,“ nevzdávala se ani tehdy Jitka Žilinčíková, která se domů ke své rodině v Kostelci na Hané vrátila v úterý 19. července. Přesně o týden později zemřela...

„S obrovskou lítostí v srdci oznamuji, že moje Jituška nás opustila. Byla to velmi silná žena,“ potvrdil milující manžel Petr.

Navzdory jen těžce zvladatelné únavě a dlouhotrvajícím zdravotním komplikacím i bolestem se Jitka Žilinčíková do posledních chvil snažila ostatním rozdávat naději i humor.

„Užívejte sluníčka a já posílám objetí. Váš Rocky!“ rozloučila se naposledy Jitka Žilinčíková se stovkami svých podporovatelů ve facebookové skupině Bojujme o život (s) Jituš.