Neuvěřitelné 105. narozeniny oslavila ve čtvrtek 18. srpna v úzkém rodinném kruhu Linda Wichterlová. Manželka světoznámého vědce Otto Wichterleho byla zvyklá po mnoho let slavit na rodinném sídle ve Stražisku. Naposledy však do něj zavítala v roce 2018, od té doby dny tráví převážně ve svém pražském bytě. Na milované Stražisko však stále vzpomíná a ani jeho obyvatelé na ni rozhodně nezapomněli.

Právě ve Stražisku se Linda Wichterlová před druhou světovou válkou seznámila a později též zasnoubila se svým manželem. S ním tam pak desítky let hrávala tenis. Zde její milovaný muž, s nímž ji pojil neobyčejně harmonický vztah, v roce 1998 zemřel. Shodou okolností se tak stalo v den jejích narozenin.

Celá vesnice Lindu Wichterlovou po dlouhé roky rozhodně nevnímala „pouze“ jako manželku vynálezce kontaktních čoček a řady dalších vynálezů. Svým šarmem, laskavostí, skromností a bezprostředností si vždy dokázala získat opravdu každého. Vrátit se sem však již nemůže. „Jsme v kontaktu s její vnučkou Ladou. Podle ní je její babička psychicky stále čilá a o vše se zajímá. Její tělo však už s ohledem na věk neslouží tak, jak bývala zvyklá, a cesta do Stražiska by pro ni představovala nadměrnou zátěž,“ zvěstovala Večerníku hospodářka obce Dagmar Komárková.

Paní Wichterlová do Stražiska přijížděla vždy koncem května, a právě na obecní úřad mířily její první kroky. „Vždy byla zvědavá, kdo se narodil, kdo zemřel, kdo se oženil či vdal. Požádala o matriku, dala si ji na klín a četla si v ní,“ prozradila dále Komárková.

Stražisko na paní Wichterlovou rozhodně nezapomnělo. „Loni před Vánocemi jsme jí poslali nedávno vydanou brožuru obsahující informace o historii naší obce,“ prozradila hospodářka obce, od níž jsme se dozvěděli, že vedení obce zvažuje paní Wichterlové v budoucnu udělit čestné občanství. 

Linda Wichterlová vždy nejraději a nejčastěji vzpomínala na dětství a mládí strávené v Prostějově, potažmo ve Stražisku. Z jejích poutavě vyprávěných historek prosvítal jemný smysl pro humor i laskavé pochopení pro lidské „slabůstky“.  V roce 2017 ve Stražisku oslavila 100. narozeniny. Za maminkou dvou synů, sedminásobnou babičkou a osmnáctinásobnou prababičkou se sjela celá její rozvětvená rodina. Na její členy je Linda stále patřičně hrdá, často totiž patří k elitě v nejrůznějších oborech lidské činnosti. Popřát jí ovšem přišla i podstatná část občanů „jejího“ Stražiska, kteří ji doslova zaplavili květinami.

Přestože se už ve Stražisku zřejmě nikdy nesetkáme, posílá PROSTĚJOVSKÝ Večerník do Prahy ke 105. narozeninám Lindě Wichterlové přání všeho dobrého, pevného zdraví a radosti z jejích nejbližších.