Pokud je to pravda, pak to tady pěkně dlouho nebylo! Na Prostějovsku se v průběhu uplynulého týdne měl údajně objevit medvěd! A ne pouze jeden, ale hned dva. Konkrétně se mělo jednat o medvědici s mládětem, která měla být spatřena v lesích u Seče.

Podle dostupných informací se mělo jednat o zvířata, která se k nám dostala ze sousedního Blanenska. Naposledy se medvěd na Prostějovsku objevil ještě před rokem 1989, tehdy byl odchycen u Pivína.

 Medvědí pár měl být spatřen nedaleko Horního Štěpánova

Zpráva o spatření medvědice s mládětem doputovala do redakce Večerníku z anonymního zdroje. „Dcera je viděla kousek od Seče. Byl to pro ni obrovský šok,“ prozradila nám jedna ze žen, která vlastní chatu v oblasti kolem Seče nedaleko Lipové. Bližší informace již však nepřipojila.

Přestože se zdá výskyt medvěda na Prostějovsku na první pohled jako čirá fantasmagorie, vůbec tomu tak být nemusí. Zatímco starosta Lipové něco takového považoval za vysoce nepravděpodobné, u myslivců tomu bylo přece jen jinak. „To, že měla být medvědice s mládětem u Seče od vás slyším poprvé. Od nikoho z našich myslivců tuto informaci potvrzenu nemám. Přesto to právě v tuto chvíli nelze zcela vyloučit,“ připustil Jiří Procházka, jednatel okresního mysliveckého spolku.

Nedávno totiž měla být tato zvířata spatřena na Blanensku. „Konkrétně to bylo u Šebetova, což je vzdušnou čarou asi čtyři kilometry od Horního Štěpánova a necelých deset kilometrů od Seče. Ostatně lesy v okolí Šebetova již patří do naší honitby Lipová – Seč – Hrochov. Pokud by to skutečně byla medvědice, pak považuji za poměrně dost pravděpodobné, že by putovala z Šebetova právě směrem na Seč. Katastry těchto obcí totiž spojuje souvislý pás lesa,“ uvedl.

Hrozí snad lidem nějaké nebezpečí? „Jestliže je to jen trochu možné, tak se obydleným místům medvědice vyhýbá. Zároveň je běžné, že i s mládětem takto migruje a hledá nové místo, kde by měla dostatek potravy i klidu. U nás by jej snad mohla najít ve vojenském újezdu Březina. Její cesta by však byla určitě nevyzpytatelná,“ zareagoval na dotaz Večerníku Jiří Procházka.

Výskyt medvědice se nepotvrdil

Toho jsme oslovili v samém závěru týdne ještě jednou. Podařilo se v souvislosti s medvědicí objevit nějaké další stopy? „Ani teď nemůžu nic potvrdit. Myslivci po zmiňované medvědici už pátrali, zatím se však žádné stopy nikde neobjevily. Rovněž nemáme žádný snímek z fotopasti. To by bylo průkazné. Dokud tomu tak není, tak bych byl s podobnými zprávami opatrný. Na druhou stranu mi přijde divné, že by lidé nepoznali medvěda, když by ho skutečně viděli,“ zauvažoval jednatel okresního mysliveckého spolku, který zavzpomínal na posledního medvěda, který se na Prostějovsku prokazatelně potuloval. Bylo to však již koncem osmdesátých let minulého století. „Tehdy to bylo v okolí Pivína a Skalky. Prostřednictvím uspávací střely se jej podařilo odchytit a dopravit do zoo. Tam však nedlouho po převozu uhynul,“ ohlédl se Procházka, který na vlastní oči viděl v okolí Seče z větších dravců například šakala. „To už je asi pět let zpátky, jeden z místních si tehdy stěžoval, že mu za domem pořád něco vyje,“ pousmál se.

Zda se tedy výskyt medvěda na Prostějovsku skutečně potvrdí, zůstává otázkou dalších dní a možná i týdnů. Večerník bude celou záležitost pochopitelně sledovat.