V krásném prostředí penzionu Alberta se uplynulou sobotu v podvečer sešla špička prostějovské koalice Na rovinu! tvořená členy Starostů a nezávislých, Top 09 a Zelených. Při průběžných výsledcích probíhala spíše radost z obhájení pozic, nýbrž současnou radniční koalici se porazit nepodařilo. Hnutí Na rovinu! tak bude pravděpodobně i další čtyři roky v opozici.

Necelých šestnáct procent, šest křesel a konečné druhé místo ovšem i tak bere lídr Aleš Matyášek za solidní výsledek. „Lidé brali komunální volby jako vysvědčení vládě, což není v případě komunálních zrovna to pravé,“ utrousil.

Penzion Alberta v Drozdovicích patřil v sobotu koalici Na rovinu!, která zde měla svůj povolební štáb. Krátce po sečtení všech hlasů prozradil lídr Aleš Matyášek, že je spokojen. „S druhým místem i necelými šestnácti procenty je radost velká. Opět se ukázalo, že volby nejsou zcela o komunální politice, ale spíše referendem o tom, co se děje v celém státě. Došlo tak spíše k protestnímu hlasování než hlasování o problémech, které jsou zde v Prostějově. My jsme deklarovali témata velice přesně a konkrétně. Pravděpodobně ale došlo k tomu, že lidé budou naslouchat celostátním lídrům a ne lidem, kteří by chtěli prosazovat své zájmy ve svých městech,“ nechal se slyšet lídr kandidátky, která skončila na druhém místě za jasným vítězem z hnutí ANO.

Do příštích čtyř let tak koalice opět očekává práci v opozici. „S největší pravděpodobností se tato pozice opět pro nás, pokud tedy vítěz voleb nenazná něco jiného. To by bylo o jednáních, co bychom mohli společně pro Prostějov udělat. My jsme opření o program, který jsme zveřejnili, a pokud by došlo ke shodě, že bychom mohli plnit náš program, tak je možné uvažovat, že bychom se mohli podílet na práci v radě města,“ dodal Matyášek, avšak s tím, že tato varianta není příliš reálná. Následně doplnil, s kým by jednoznačně do případného holportu nešel. „Určitě je to SPD, protože pro nás je to rétorika prázdných slov. Tam nevidím možnosti spolupráce s věcmi, se kterými jsme šli do boje my,“ přiznal. 

Podobný výsledek jako nakonec přišel, prý očekával. „Doufal jsem, že bychom mohli dle ohlasů před volbami dát dohromady koalici, ale tak, jak jsem říkal, tak to bylo hlavně o celostátních tématech a možná i více o obavách lidí, že tady na městské úrovni se dá vyřešit nedostatek plynu, elektřiny a inflace. Tam se to určitě podepsalo. Věřím, že se vyprofilovalo jasně, s čím chceme jít do voleb a signály během posledního roku jako referendum o Hloučele, a co by se tu mělo změnit z hlediska například sportovní infrastruktury. Vše bylo ale spíše o podvědomém cítění podpory, která ale fungovat nebude,“ dodal závěrem a přidal také, že ho mrzí neúčast Pirátů v koalici, se kterou věří, že mohli volební úspěch ještě vylepšit.

  

 Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září