Tak už je hotovo. Koncem letních prázdnin se podařilo zkolaudovat novou hasičskou zbrojnici ve Vícově. Budova za zhruba 15 milionů korun vyrostla přímo v centru města nedaleko zdejšího kostela, který je zasvěcen právě patronu hasičů sv. Floriánovi.

O výstavbě nové hasičské zbrojnice bylo ve Vícově rozhodnuto už před řadou let. Důvodem bylo nevhodné umístění, nedostatek prostoru a problematická rekonstrukce stávající „hasičárny“.

O dotace tu poprvé požádali už před pěti lety, teprve loni byli úspěšní. „Získali jsme 4,3 milionu korun z Ministerstva vnitra. Celkové náklady však byly i s DPH o necelých deset milionů vyšší. Proto jsme o podporu požádali i Olomoucký kraj,“ uvedla starostka Vícova Jana Rozsívalová, které se Večerník zeptal, zda v obci plánují slavnostní otevření nové zbrojnice. „Naši hasiči se v ní už pomalu zabydlují, ale představení zbrojnice veřejnosti chystáme až na začátek příštího května, kdy slaví svátek patron hasičů sv. Florián, jemuž je zasvěcen i náš kostel,“ zazněla odpověď.

Sbor dobrovolných hasičů ve Vícově byl založen v roce 1891, ve stejném roce jeho členové koupili i stříkačku z Čech pod Kosířem. Na okraji Vícova disponují hasiči vlastním hřištěm, na němž se pořádají soutěže v požárním sportu i řada dalších akcí. Hasiči v obci mimo jiné založili také tradici oblíbeného Pohádkového lesa, který se ve spolupráci s obcí pravidelně koná poslední srpnovou sobotu. Letos se konal pod přívlastkem Alenka v říši divů.