Přesně podle přání pořadatelů skončil tenisový turnaj Prostějov Open s dotací 15 000 dolarů. Do závěrečných zápasů ve dvouhře i deblu se dostali výhradně domácí zástupci, kteří tak získali cenné body do světového žebříčku ATP a dokonale využili důvěrně známé prostředí.

„Naši mladí kluci, kteří přecházejí do mužského tenisu, můžou právě na takových turnajích získat zkušenosti a především důležité body. Z tohoto pohledu můžeme být spokojeni. V hlavní soutěži si zahrálo hned šest hráčů z našeho klubu, Daniel Siniakov prošel až do finále singlu, čtvrtfinále si zahrál Hynek Bartoň a Jakub Menšík. To je skvělé. Nemuseli na turnaj cestovat do zahraničí a polepší si v žebříčku, z toho máme radost,“ ohlédla se za turnajem šéfka prostějovských tenisových projektů Petra Černošková.

Podnik kategorie Future se v prostějovském areálu povedl, byť mu chvílemi nepřálo počasí. Některé zápasy musely být odloženy, i tak finále ve dvouhře proběhlo v původně stanoveném termínu.

„Déšť byl jedinou komplikací v průběhu celého týdne. Podle meteorologů tolik srážek v tomto období v předchozích letech nezaznamenali. Dokázali jsme program upravit, aby byl pro hráče maximálně přijatelný. Celý turnaj díky tomu proběhl v příjemné atmosféře,“ uvedl ředitel Prostějov Open Ondřej Perůtka. „Největší radost jsem měl po posledních zápasech. Všechny poháry a šeky s finančními odměnami se předávaly českým tenistům. To nás jako pořadatelé opravdu hodně těší,“ dodal.

 

PROSTĚJOV OPEN 2022

Dvouhra – 1. kolo: Siniakov – Galík (Slov.) 6:2, 6:2, Bartoň – Nejedlý 7:5, 7:6, Jurajda – Braynin (Ukr.) 6:2, 6:2, Menšík (5) – Mruzek 7:5, 6:2, Mrva – Kupčič (Slovin.) 5:7, 7:5, 5:7, Kumstát – Jiroušek 4:6, 4:6, 2. kolo: Siniakov – Bolardt 6:2, 6:1, Bartoň – Voisin (Fr.) 6:3, 6:1, Menšík – Tomescu (Rum.) 7:6, 6:4, Jurajda – Chazal (8) 2:6, 1:6. Čtvrtfinále: Siniakov – Agwi (Irsko) 7:6, 6:2, Bartoň – Handel (7-Něm.) 3:6, 4:6, Menšík – Paulson (2) 4:6, 4:6. Semifinále: Siniakov – Handel 6:1, 6:4. Finále: Siniakov – Paulson 4:6, 3:6.

 

Hned šest hráčů prostějovského tenisu se představilo v hlavní soutěži turnaje Prostějov Open ve dvouhře. Čtyři z nich vyhráli minimálně jeden zápas, tři se dostali mezi nejlepší osmičku a Daniel Siniakov dokonce až do finále.

„Pro všechny to byla velká zkušenost. Svými výkony nás potěšili. I kluci, kteří vypadli dříve, podali při svém mládí hodně nadějné výkony. Hynek Bartoň postupem do čtvrtfinále navázal na předchozí výkony, ve stejné fázi byl Kuba Menšík, což je výborný výsledek. A Daniel Siniakov si poprvé zahrál finále. Turnaj dopadl z našeho pohledu skvěle,“ uvedla šéfka prostějovských tenisových projektů Petra Černošková.

V prvním kole Maxim Mrva odehrál velkou bitvu se Slovincem Janem Kupčičem. V rozhodující sadě prohrál 5:7, když dlouho sahal po postupu. Po vyrovnaném souboji prohrál Jan Kumstát s Tomášem Jirouškem dlouhý duel, který musel být kvůli dešti přerušený a dohrával se následující den.

Po výhře nad Ukrajincem Alexandrem Brayninem nestačil Adam Jurajda na osmého nasazeného Maxima Chazala z Francie a o kolo později skončil Hynek Bartoň na raketě Tima Handela, německé sedmičky turnaje. Před branou semifinále skončil také Jakub Menšík, když nestačil na pozdějšího vítěze.

Prostějov Open si až do posledního zápasu užíval Daniel Siniakov. Prohrál až v souboji o titul, nad jeho síly byl druhý nasazený Andrew Paulson. Vítěz třikrát prorazil servis svého protivníka a byl úspěšný i při dlouhých výměnách.

Z trofeje v deblu se radovali Jiří Jeníček a Daniel Pátý, kteří po setech 6:3, 6:4 porazili Prostějovany Adama Jurajdu a Daniela Siniakova. 

 

39 prostejov open