Mnoha lidem v Prostějově možná unikla jedna významná mezinárodní událost z léta, která se pro některé místní sportovce stala jedním z vrcholů jejich dosavadních kariér. Byly to World Games 2022, což jsou v podstatě olympijské hry neolympijských sportů.

 

Světové hry jsou akcí, jež se svým rozsahem sice nemůže rovnat olympiádě, ale probíhá za plné podpory Mezinárodního olympijského výboru. Některé ze sportů ostatně balancují na hraně obou akcí a v minulosti se už objevily jak na programu WG, tak LOH. Letos účastníci soutěžili v rekordních 34 odvětvích.

Podobně jako olympiády či například mistrovství světa ve fotbale, také Světové hry se za normálních okolností konají jednou za čtyři roky. Od ostatních velkých událostí je však odlišuje jeden podstatný rozdíl. Sportovce na World Games vybírají příslušné mezinárodní federace, nikoli národní výbory.

Nominace na Světové hry 2022 v americkém Birminghamu se dočkalo 3633 sportovců. K vidění byly jak individuální, tak týmové disciplíny. 87 českých reprezentantů zápolilo v 16 různých sportech, což je také rekord. Například šlo o florbal, in-line hokej, lukostřelbu, rychlostní kanoistiku, orientační běh a další.

Prostějovany nejvíc zajímala dvě odvětví, kde mělo naše okresní město své zastoupení. Byly to letecké sporty a korfbal. Téměř polovinu korfbalového týmu ČR tvořili následující hráči a hráčky oddílu SK RG Prostějov: Petr Galíček, Petr Šnajdr, Alexandr Vyroubal a Nela Kubů (ta hostuje v ergéčku z mateřského Nového Lískovce). Asistenta trenéra českého národního výběru navíc dělal David Konečný, jinak kouč hanáckého družstva. V Americe z toho bylo sedmé místo. A za zmínku ještě stojí, že letošní World Games absolvoval i další člen prostějovského klubu Vojtěch Ošťádal, který pracoval pro Mezinárodní korfbalovou federaci jako technická podpora při zajištění živých přenosů z jednotlivých utkání.

V parašutistickém individuálním závodě reprezentoval ČR v disciplíně canopy piloting Jakub Sklenka. V posledních seskocích zabojoval a obsadil celkově jedenáctou příčku, čímž navázal na loňskou devátou i desátou pozici z mistrovství světa v Jihoafrické republice. Už v březnu letošního roku přitom Sklenka vybojoval na světovém závodě FAI v Dubaji spolu s týmovými kolegy cenný bronz. A jeho srpnové vítězství na národním šampionátu v Klatovech bylo rovněž pěkným úspěchem.  Momentálně se připravuje na světový šampionát 2022 v USA.

Závěrem je třeba tlumočit poděkování za podporu statutárnímu městu Prostějov i Olomouckému kraji.