Žákovské kategorie největšího regionálního klubu se mohou pyšnit tím, že se pravidelně střetávají s těmi nejlepšími, co Morava nabízí. Od kategorie do patnácti let až po dvanáctileté hrají výběry 1.SK Prostějov nejvyšší možnou soutěž a mohou tak fotbalově růst po boku těch, kteří to třeba jednou dotáhnou až do reprezentace. Ani v této těžké konkurenci se družstva eskáčka neztratila, ale na výraznější úspěch to ani u jedné nakonec nedopadlo. Nejblíže k němu byla kategorie do patnácti let, ale snaha o první šestku a nadstavbu nakonec nedopadla.

 

Dvě kategorie starších žáků spadající pod hráče do patnácti a čtrnácti let se potkávají se svými vrstevníky v Moravskoslezské lize žáků, kde se potkávají společně s nejznámějšími kluby na Moravě. A v konkurenci celků, jakými je Baník Ostrava, Sigma Olomouc, Zbrojovka Brno či Slovácko, se rozhodně neztratily.

Především kategorie do patnácti let předváděla během celé sezóny skvělé výkony a až do posledních kol bojovala o umístění v první šestce, což by pro mužstvo znamenalo postup do lepší části nadstavby, kde by bojovalo s těmi nejlepšími celky i o konečné pořadí a fotbalově by ho tyto duely posunuly zase o kus dál. Po slibné remíze se Zbrojovkou a vítězstvím v Hodoníně na tom bylo stejně jako šesté Slovácko a o postupujícím měl napovědět vzájemný duel, který se hrál na domácí půdě eskáčka. V něm měli domácí po celý zápas herně navrch, ale hosté jim dali lekci z produktivity. A zde se přehoupla miska vah na stranu ligového celku. Prostějov tak musel vzít za vděk skupinou o umístění, kterou bez větších komplikací ovládl a zakončil tak sezónu na sedmé příčce, i když to mohlo být lepší.

V o rok mladší kategorii se propast mezi lepší a horší polovinou držela už od začátku ročníku a zůstalo u ní až do konce. Prostějov se držel v těsném souboji s Karvinou a Hodonínem o konečné sedmé místo, a nakonec skončil mezi těmito dvěma celky. Nadstavba už ale mužstvu zase tolik nevyšla a skončil tak až na čtvrtém místě, což by znamenalo konečnou desátou příčku.

Hráči do dvanácti a třinácti let se pak potkávali se svými vrstevníky v soutěži Sportovních středisek mládeže a zde si o poznání lépe vedli o rok starší hráči. Ti v nabité konkurenci dokázali více než polovinu utkání bodově zvládnout a udrželi si i pozitivní skóre. Po třiceti kolech jim tak patřila osmá příčka a zakončili tak lepší polovinu tabulky.

Daleko větší problémy s přechodem na velké hřiště měli hráči do dvanácti let, kteří v průběhu celého ročníku spíše hledali svou tvář, a taky to stačilo jen na třináct bodů. V tomto ohledu byly horší jen Boskovice. Předposlední příčka a beznadějně nejnižší počet vstřelených branek ukázaly, že toto družstvo musí ještě hodně zapracovat, aby se mohlo měřit s těmi nejlepšími. Stále na to však má ještě čas.