Jak zvládnout stávající energetickou krizi? Především nad tím se zamýšlel seminář, který uspořádal Olomoucký kraj pro ředitele a ředitelky 145 organizací, které spravuje. Vedle hejtmana Josefa Suchánka, jeho náměstka Jana Šafaříka, který má energetiku ve své agendě, a dalších členů rady se v pátek 14. října na Střední škole polytechnické v Olomouci sešli také odborníci na energie a zástupci firem z regionu.

„Naše země, stejně jako celá Evropa, v současné době čelí energetické krizi. Cena energií (elektřina a zemní plyn) se i po zastropování vládou dostává na úroveň, která je z pohledu rozpočtu kraje a jím zřízených organizací významnou položkou, jíž musíme věnovat maximální pozornost. A hledat řešení vedoucí k úsporám. To vše, včetně mnoha doprovodných aspektů, úvah a návrhů, jsme celé dopoledne konzultovali ve skupině ředitelů a ředitelek, konzultantů a hostů na půdě Střední školy polytechnické v Olomouci,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Na semináři se řešila témata týkající se centrálního nákupu energetických komodit pro Olomoucký kraj, spotový trh, ale například i praktické dopady pro příspěvkové organizace. „Diskutovat nad tématy současné energetické situace je potřeba, proto jsme iniciovali setkání s řediteli našich příspěvkových organizací. Chceme, aby měli veškeré potřebné informace a mohli si vyměnit také vlastní praktické zkušenosti,“ poznamenal náměstek hejtmana Jan Šafařík.

Aktuální informace a legislativní změny v oblasti plynárenství pak přednesl Jan Zaplatílek, ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv z Ministerstva průmyslu a obchodu. Prezentace poslední části semináře se mimo jiné věnovala doporučením a opatřením v oblasti energetických úspor. „Takzvané zastropování cen energií, které schválila vláda, pomůže ohroženým domácnostem, obcím, krajům, institucím a malým i středním firmám, dlouhodobě ale bude nutné naučit se fungovat v situaci s novou cenovou hladinou energií. Tlak na úspory a využívání nových a účinnějších zdrojů tady je a bude se zvětšovat,“ upozornil Josef Suchánek.