Málokterý sportovec proslavil Českou republiku za hranicemi státu jako Ivan Lendl. Jeden z nejlepších hráčů tenisové historie byl i proto na Pražském hradě vyznamenán medailí Za zásluhy I. stupně. Ocenění za dvaašedesátiletou legendu ve Vladislavském sále převzal sportovní manažer a Lendlův osobní přítel Miroslav Černošek, šéf prostějovského tenisového klubu.

 Ostravský rodák dnes působí v golfové a tenisové akademii „Ivan Lendl's Champions Academy.“ Je členem tenisové Síně slávy, vyhrál během kariéry 94 turnajů ve dvouhře a šest ve čtyřhře. Pětkrát vyhrál Turnaj mistrů, třikrát US Open a French Open, a dvakrát Australian Open. Na pozici světové tenisové jedničky setrval celkem 270 týdnů v 80. letech minulého století. Jeho skvělé kariéry, která pokračuje i v branži trenérské, si povšiml i prezident České republiky Miloš Zeman a Lendla se rozhodl u příležitosti státního svátku 28. října „Den vzniku samostatného Československa“ vyznamenat.

Jelikož legenda světového tenisu nemohla tentokrát do české metropole přicestovat, přijal pozvání na Pražský hrad Miroslav Černošek, který stejné vyznamenání obdržel v březnu tohoto roku. „Medaili Za zásluhy 1. stupně mám na vzácném místě, moc si jí vážím. Bylo mi ctí přebírat stejné ocenění lidských kvalit i za Ivana Lendla, který byl a je světovou tenisovou megahvězdou. Vyhrál téměř stovku turnajů, více jak pět let byl světovou jedničkou a státní vyznamenání si bezesporu zaslouží,“ vyznal se exkluzivně pro Večerník Černošek.

Již v září letošního roku se Ivan Lendl v rodné metropoli dočkal také další pocty. Na domě v Bachmačské ulici číslo 18, kde žil spolu s rodiči až do jeho emigrace v roce 1986, byla umístěna pamětní deska.