Tito mladíci dostanou příležitost využít svoji sílu jinak. Ve středu 26. října probíhala v prostorách sokolovny ve Stražisku oslava 18. narozenin jednoho z místních teenagerů. Po jejím skončení skupinka mládenců pobořila vratkou zídku lemující rybník v centru obce. Nová starostka vše musela nahlásit na policii, existuje ovšem předběžná dohoda, že si vandalové své řádění odpracují.

 

Osmnácté narozeniny jsou zcela jistě důvodem pro pořádnou oslavu. Ve Stražisku to však odnesla i obecní zídka. Celou záležitostí se tak zabývají policisté. „Ve čtvrtek sedmadvacátého října nám starostka obce Stražisko oznámila, že došlo k poškození obecního majetku, a to konkrétně zděné zídky u místního rybníka. Vyvrácena byla dvě pole plotu včetně sloupků, která po pádu zůstala ležet na hraně rybníka. Škoda byla předběžně vyčíslena na osm tisíc korun. Pachatel je v současné době neznámý, načež případ šetříme jako přestupek proti majetku, za který může být uložena pokuta až do výše padesáti tisíc korun,“ potvrdila Večerníku událost Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Vedení obce se již ozvali rodiče organizátorů celé akce, kteří měli sokolovnu pronajatou. „Vznikla předběžná dohoda, že ti, kteří slavili v sokolovně, si škodu nějakým způsobem odpracují v rámci záležitostí potřebných pro obec. Věřme, že si i díky tomu podobné jednání příště rozmyslí,“ prozradila nám čerstvě zvolená starostka Stražiska Kateřina Singrová.

Faktem je, že mladíci při „bouracích pracích“ nemuseli vyvinout nijak velkou sílu. Zídka totiž dlouhodobě nebyla právě z nejstabilnějších. „Předchozí starostka již rozjela přípravu projektu na revitalizaci rybníka a jeho okolí. V rámci něj by mělo dojít i na úpravu zídky. Vše je ovšem zatím ve stádiu jednání,“ upozornila Singrová. 

K vandalství po oslavách v sokolovně dle místních nedošlo poprvé. Zhruba před rokem alkoholem posilnění mladíci vyjeli s autem ze silnice a zdemolovali plot u vily Miluška.