Školačky a školáci,

budoucí studenti,

dámy a pánové,

v rukou právě držíte nejrozsáhlejší přehled škol, oborů a zpráv ke vzdělávání z širokého okolí. Náš speciál Burza škol vychází již takřka patnáct let. K tomu navíc takřka od počátku založení Večerníku přinášíme v lednu tipy v rámci speciálu ´Kam za vzděláním“. Ještě než se pustíte do listování v regionu nejkomplexnějšího přehledu nabídek jednotlivých učilišť, gymnázií a středních či vysokých škol, dovolte mi pár slov.

Prostřednictvím podzimního přídavku se vám vždy snažíme poskytnout ucelený přehled informací, které jsou při výběru dalšího vzdělání potřebné. A nejinak je tomu i tentokrát. Vždyť právě nadcházející období je věnováno dnům otevřených dveří i dalším akcím v rámci osvěty, jež má vést k přilákání žáků a žákyň právě na jejich vzdělávací institut. Jsme tedy potěšeni, že pokračujeme v rozjetém díle a tato příloha bude opět k ruce všem, kteří se chystají pro výběr jakéhokoliv studia!

Jsem také rád, že pokračujeme ve spanilé jízdě speciálů a míříme za dalším naplněním kapacity příloh v letošním roce. V útrobách redakce už se přitom připravuje dalších pět, když brzy zavítáme na sportovní kolbiště, přineseme předvánoční recepty k pečení a představíme vám také „Firmy v Olomouckém kraji II“. Třešničkou na dortu pak bude speciál u příležitosti 25 let založení PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku a tradičně nemůžeme vynechat ani vánoční přídavek a silvestrovské radovánky.

Co dodat? Snad jen, že vzhledem k blížícímu se termínu rozhodování „školáků“ o své vlastní budoucnosti pevně doufáme, že vám náš servis bude při těchto důležitých krocích skutečně užitečným rádcem, pomocníkem a možná také přínosným rádcem. Věřím, že i tentokrát se nám podařilo trefit se do černého a vy, kteří se právě poohlížíte po studijním uplatnění, budete bohatou nabídkou napřímo osloveni. Pokud ano, pak jsme svoji vizi opětovně naplnili.

Deváťáci už mají jen pár týdnů na zlomové rozhodnutí, tedy výběr střední školy, která určí jejich další směřování. Podle dat Ministerstva školství přijmou každý rok střední školy více než sto tisíc studentů prvních ročníků. Většina žáků volí gymnázia nebo obory s maturitou, kolem třiceti tisíc uchazečů se rozhodne studovat odbornou školu s výučním listem. V posledních letech se zvedá zájem o výuční obory. Není divu, vzhledem k nedostatku řemeslníků jejich prestiž a finanční ohodnocení rostou. U volby gymnázia se většinou říká, když nevíš a nejsi hloupý, jdi na gympl. Uchazeči o studium na středních odborných školách se mohou rozhodnout pro studium profese, po které je na českém trhu největší hlad. Mezi nejlukrativnější patří v Česku vedle řemeslných oborů ty týkající se informačních technologií. I z toho důvodu zájem o specializované školy roste. Také samozřejmě ne každý dokáže sedět několik hodin denně v lavici a pobírat tolik nových informací, které studenti gymnázií dostávají. Jeden potřebuje aktivitu, práci rukama nebo objevování nových technologií, druhý chce vědět co nejvíce teorie, mít všeobecný přehled nebo prostě ví, že půjde na vysokou školu. Ať už je to jakkoliv, při výběru dalšího studia byste měli být pečliví a zvažovat všechna pro a proti. Střední škola totiž vám, respektive vašim dětem může změnit život! I proto PROSTĚJOVSKÝ Večerník přináší v tomto čase tolik tradiční a tematickou přílohu.

 

Speciální příloha BURZA ŠKOL k blížící se přehlídce středních škol, učilišť a gamnázií je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 7. listopadu