Ještě před zahájením tohoto ročníku nejvyšší české soutěže volejbalistek se dost rozebírala její předpokládaná vyrovnanost s ohledem na letní posilování klubů ze spodní poloviny konečného pořadí minulé sezóny. A dá se říct, že dosavadní průběh UNIQA extraligy žen ČR 2022/23 naplňuje očekávání o dramatičnosti i nevyzpytatelnosti, možná je ještě překonává.

Přistupme ke krátké rekapitulaci překvapivých výsledků. Hned v úvodním hraném kole nejvíc favorizovaný Liberec podlehl 2:3 personálně oslabenému KP Brno. Poté mistrovský Prostějov málem doma vybouchl s loni úplně marným Přerovem, než otočil nepříznivý vývoj z 0:2 na 3:2.

Vzápětí měly Zubřice na lopatě i Královo Pole, ovšem tentokrát ztratily vedení 2:1 na sety. To severočeská Dukla senzačně padla s hráčsky vyztuženým Frýdkem-Místkem (2:3) a stále ambiciózní Olomouc utrpěla debakl 0:3 na palubovce spíš trochu podceňované Ostravy. Která vzápětí nestačila Frýdku v jeho hale (3:1), naopak výběr UP si spravil chuť smetením KP hladce 3:0.

Totální výsledkovou bombu pak odpálil převážně mladě složený Olymp Praha absolutně nečekanou rozborkou nabušeného ukrajinského hosta SC Prometey poměrem 3:0. Což byl absolutní šok, neboť velice silné Dnipro mělo tuzemské extralize jasně dominovat.

Až dosud poslední dějství uplynulou sobotu se obešlo bez překvapení, což by mohlo naznačovat, že papírově lepší týmy už nabírají potřebnou jistotu. Přesto je zřejmé, že ani dál nebude o nové přírůstky na poli výsledkových povstání outsiderů či podceňovaných žádná nouze. A to je pro diváckou atraktivitu soutěže určitě výborná zpráva, neboť zajímavost pro fanoušky zvyšuje také sledovanost, celkový zájem. Bez ohledu na úpění favoritů nad občasnými vlastními výpadky.