Ani značná koncentrace duší zemřelých v okolí hřbitovů v dušičkovém čase neodradila zloděje od jejich činnosti. Dokonce navzdory zvýšené hlídkové činnosti zaznamenali policisté v prostějovském regionu krádeže na hřbitovech a v jejich okolí.

„Zlodějům se u hřbitovů na Prostějovsku tentokrát opravdu zadařilo. Ve čtvrtek sedmadvacátého října jsme zaznamenali dva případy a v neděli třicátého října jsme přijali další oznámení o vykradení vozidla na parkovišti u hřbitova,“ konstatovala Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Velmi často přitom lákavé situace pro zloděje připravovali sami návštěvníci míst posledního odpočinku.

První případy byly nahlášeny uplynulý čtvrtek v odpoledních hodinách a cílem zlodějů se stala vozidla zaparkovaná na inkriminovaných místech v Kralicích na Hané a Nezamyslicích. V Kralicích nechala oznamovatelka viditelně odloženou kabelku na dětské sedačce. „Lapka rozbil okno vozidla na zadních dveřích a vzniklým otvorem vytáhl kabelku ven. Žena tam měla peněženku a doklady, celková škoda byla vyčíslena na 4 200 Kč,“ prozradila Zajícová.

Podobný případ zaznamenali policisté ve stejný den i v Nezamyslicích, kde se pachatel do vozidla Škoda Octavia dostal stejným způsobem a ze sedadla spolujezdce ukradl taktéž kabelku. „Zde spolu s kabelkou přišla neopatrná majitelka i o hodinky, mobil a další věci v ceně osmdesát tisíc korun,“ zakroutila hlavou tisková mluvčí krajských policistů.

Učebnicovou ukázku neopatrnosti mezi všemi hřbitovními krádežemi pak ovšem policisté zaznamenali v Brodku u Prostějova, kde oznamovatel tentokrát neměl vozidlo ani uzamčené a zloděje taktéž přilákala viditelně odložená kabelka, kterou si přivlastnil i s věcmi! „Způsobená škodu má hodnotu 5 560 korun,“ doplnila Miluše Zajícová s tím, že preventivní rady návštěvníkům hřbitova můžete najít na internetovém odkazu: www.policie.cz/clanek/policie-nabada-k-obezretnosti-behem-pamatky-zesnulych.aspx.