Zatímco v předchozích letech měly volejbalistky VK Prostějov ve 2. kole Českého poháru žen papírově schůdné soupeřky z nižších lig, tentokrát hned při svém vstupu do aktuálního ročníku soutěže 2022/2023 narazí na účastníka elitní UNIQA extraligy ČR. Navíc venku v Přerově, který šel od minulé sezóny výkonnostně dost nahoru. Pohárové derby je na programu již zítra, tj. v úterý 15. listopadu od 17.00 hodin.

Pro hostující tým má nadcházející duel jednu podstatnou přitěžující okolnost – půjde o jeho čtvrté střetnutí během pouhých šesti dnů. „Únava hráček se při takhle náročném programu samozřejmě zvyšuje, tím víc se musíme na utkání soustředit. Ale v pondělí aspoň nehrajeme, takže si holky můžou v rámci možností trochu odpočinout, aby na Přerov šly dobře připravené,“ uvažoval kouč vékáčka Miroslav Čada.

Nejen on vnímá přerovský mač jako nadmíru důležitý. „Ještě nikdy v historii klubu jsme z Českého poháru nevypadli natolik brzy, aniž bychom postoupili aspoň do čtvrtfinále. A rozhodně nehodláme nic takového dopustit ani teď. Na druhou stranu nechceme holkám ještě přitěžovat přehnaným zdůrazňováním významu utkání. Ony samy nejlépe vědí, o co půjde, a určitě dají do boje maximum,“ nepochybuje Čada.

Kvalitní výkon přitom bude potřeba. Zubřice jsou totiž mnohem silnější než loni, kdy šly od porážky k porážce bez jakéhokoliv bodového zisku. Nyní po letním příchodu zahraničních posil Joanny Atanasove (Bulharsko) a Isabely Kovačič (Chorvatsko) i dalších solidních plejerek je přerovské družstvo opravdu nebezpečné. Viz například skalp Šternberka 3:1 nebo těsné prohry 2:3 s Královým Polem a právě s Prostějovem.

Sedmadvacátého října v hale Národního sportovního centra PV svěřenkyně Radima Vlčka dokonce vedly 2:0 na sety, než favoritky horko těžko výsledek otočily na 3:2. „Tehdejší zápas nám jasně ukázal, nakolik je teď Přerov dobrý a že proti němu není nic předem rozhodnuté. Tím větší pozor si musíme dát, mít co nejlepší vstup. Aby se soupeř hned od začátku moc nerozjel, zvlášť u něj doma bychom ho pak mohli složitě nahánět. Ideální bude mít průběh pod kontrolou a přesvědčivě postoupit,“ přál si Čada.  

 

ČESKÝ POHÁR ŽEN 2022/23 – 2. KOLO

TJ Ostrava B – Sokol Šternberk 0:3 (-21, -13, -22), Sokol Šlapanice – UP Olomouc 0:3 (-18, -21, -17), Volejbal Přerov – VK Prostějov úterý 15. listopadu (17.00 hodin), Hradec Králové – Olymp Praha středa 16. listopadu (19.00 hodin), Sokol Frýdek-Místek – TJ Ostrava úterý 22. listopadu (17.00 hodin), Sokol Dobřichovice – Šelmy Brno úterý 29. listopadu (18.00 hodin).

Poznámka: celky KP Brno a Dukla Liberec byly nasazeny přímo do čtvrtfinále