Radní Olomouckého kraje řešili na společném pracovním setkání s městskými radními v Olomouci důležité projekty, na kterých mohou spolupracovat. Jednání se uskutečnilo ve středu 30. listopadu a na stole byla témata školství, dopravy, sportu, kultury, sociální oblasti, financí a velkých investic.

„Domluvili jsme se na spolupráci, která je přínosná pro obě strany, a ze všeho nejvíce pro obyvatele Olomouce. Rád dávám přednost osobnímu setkání při řešení různých projektů před vzdáleným přístupem videokonferenčně nebo e-mailem. Je to lepší i příjemnější, což se dnes potvrdilo,“ vysvětlil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Mluvilo se například o koordinaci probíhajících i plánovaných dopravních akcí v Olomouci, Inovačním centru Olomouckého kraje a možnosti zapojení města, financování sociálních služeb nebo o zapojení krajských škol do systému svozu separovaného odpadu. Důležitá byla také témata vyčlenění vhodných prostor pro vzdělávání dětí s poruchou autistického spektra. Z dopravních staveb řešili radní například studii opravy vozovky Jeremenkova - přednádraží a rekonstrukce některých důležitých křižovatek v Olomouci.

Nezapomnělo se ani na kulturu – kraj s městem probíral možnosti spolupráce při financování Moravské filharmonie Olomouc, Moravského divadla i Zoo Olomouc. Důležité bylo také téma Hanáckých kasáren a možnosti budoucího využití objektu v centru města.

„Olomoucký kraj čeká s městem Olomoucí rozsáhlá diskuze o dělbě či převodu zřizovatelských pravomocí a spolufinancování některých kulturních organizací a sociálních služeb. Obě samosprávy deklarovaly připravenost jednat, a to je pro mě příslib do budoucna,“ dodal Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.