Když fotbalový fanoušek odhlédne od všech faktů, kvůli kterým je mistroství světa v Kataru hotovým nesmyslem, a že to není zrovna jednoduché, tak si může říct, že největší fotbalový svátek letos přináší neuvěřitelné příběhy, především pak neskutečné výsledky, jaké by před šampionátem jen těžko někdo dokázal přesně odhadnout.

Šampionát je letos plný premiér. Poprvé se hraje na Blízkém východě. I když za jakých úplatků a jakou cenu. Poprvé se také hraje v polovině sezóny a dříve jen těžko představitelný fakt, že se mundial bude konat na začátku zimy. Na podmínky, které v Kataru panují, je to ale pochopitelné. Kluby z toho ale rozhodně příliš radost nemají.

Možná ale právě netradiční termín rozhoduje o tom, že se na šampionátu dějí věci. Širší spektrum favoritů by o tom mohlo vyprávět. Někteří se z nečekaných porážek ještě dokázali vyhrabat, jiným už se to vůbec nezdařilo. S napětím budou nyní všichni sledovat, co mohou ještě nabídnout vyřazovací souboje.

Z pohledu fotbalové krásy pro oko fanouška už to ale zase taková sláva není. Řada zápasů opravdu koukatelná není. Dokládá to i statistika, že téměř polovina prvních poločasů skončila bezbrankovým výsledkem. A nutno dodat, že drtivá většina zápasů byla do první branky nekoukatelná. Snad se podobné scénáře nebudou opakovat i v dalším průběhu, vždyť by to měl být svátek fotbalu.