V prvním kole starších žáků skupiny o umístění čekal na hokejisty eskáčka na domácím ledě soupeř z Havířova. Tentokrát pod vedením Adama Winda, který nahradil obvyklého trenéra Pavla Musila, se žákům podařilo do skupiny vstoupit vítězně. Remízový stav držel až do poloviny utkání. Vše podstatné ke konečnému výsledku se pak událo v rozmezí pěti minut, kdy fanoušci viděli hned osm branek a z toho šest na straně domácího celku, který tak rozhodl o své výhře.

Ve všech třetinách se na branky čekalo až do jejich druhé poloviny. Už na začátku duelu sice oba celky měly své šance, ale oba brankáři dokázali situace vyřešit. První přesný zásah přišel na řadu ve čtrnácté minutě, kdy se prosadil domácí Procházka, který svou ránu dostal nad beton brankáře – 1:0. Přidat druhou branku mohli hráči eskáčka v přesilovce, ale ta se jim nepodařila, po ní přišlo vyrovnání. Po krásné samostatné akci hostujícího Nováka, který vymíchal obranu i s brankářem a srovnal stav střelou pod břevno – 1:1. Domácí brankář pak musel vyřešit i těžkou situaci, ale poradil si s únikem i následnou dorážkou. Půl minuty před první sirénou už byl ale i on krátký na přihrávku před branku a Duna poslal Havířov do vedení – 1:2. Jít do kabin za nepříznivého stavu ale domácí odmítli a Danko osm sekund před přestávkou srovnal stav, když jeho první rána skončila na spojnici, ale druhá už si cestu do branky našla – 2:2.

I v prostředním dějství se na branky čekalo a řada šancí zůstala nevyužitá. První branka ve druhé periodě ale odstartovala brankové hody. Krátce po zahájení druhé poloviny duelu se prosadil Procházka, který se rozjel od své branky, vykoupal všechny před sebou a puk zasunul brankáři mezi betony – 3:2. Po necelé minutě to bylo o dvě branky, kdy střela Danka přes chumel před brankou zapadla až do branky – 4:2. Ve 33. minutě to ale bylo opět jen o jednu branku, když se puk dostal na levém kruhu k neobsazenému Novákovi. Ten zamířil přesně nad vyrážečku – 4:3.

Prostějov ale odmítl komplikace a brzy zase soupeři utekl. Po pěkné kombinaci si před brankou dovolil ještě kličku do bekhendu Kovář a přidal pátou branku svého celku – 5:3. Jen pár sekund po vhazování šlo eskáčko do oslabení, to ale domácím nevadilo a dokázalo znovu navýšit skóre, když puk před branku dostal Procházka a ranou z voleje zamířil přesně – 6:3. Ta stejná přesilovka byla ale také za pár okamžiků využita hosty, kdy se puk dostal k Bytomovi a jeho tvrdá rána skončila až v brance – 6:4. Ani tato branka ale nebyla konečnou této bláznivé pětiminutovky. Po přihrávce za obranu se k puku dostal Ožvoldík a vymetl pavučiny – 7:4. Po několika sekundách přidal už svou čtvrtou branku Procházka, který dorazil puk do odkryté branky – 8:4. Až po této brance se utkání zase trochu uklidnilo a závěr třetiny ještě patřil přesilovce domácích.

Ve třetí části to už takové hody nebyly a bylo znát, že si oba celky uvědomují nejspíše rozhodnutý stav. Prostějov byl navíc aktivnějším týmem a Havířov se spíše bránil. K vidění bylo také skvělé gesto domácích, kteří odvolali faul. O podražení se skutečně nejednalo a je dobře, že fair-play stále existuje. Do šancí se postupně dostávali i hosté, ale branky nepřicházely. V polovině třetí části ještě přišla nečekaná prodleva, kdy přestala fungovat časomíra. Vše se ale brzy podařilo znovu zprovoznit.

V závěrečných minutách měl Prostějov řadu šancí, ale už se branky nedočkal. Dlouho vše zvládal řešit i brankář domácích, který hosty nepustil ke snížení. Ještě jedné branky se hosté dočkali. Byl to Novák, který zkompletoval hattrick, když se dvě a půl minuty před koncem jako jediný dokázal prosadit střelou z dálky, kterou brankář promáchl – 8:5. O konečném výsledku už ale bylo jasno a zbytek utkání si domácí v klidu pohlídali.

 

Liga starších žáků o umístění skupin „25–26“ – 1. kolo

SK Prostějov – HC AZ Havířov 8:5 (2:2, 6:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Procházka, 20. Danko (Mouka), 31. Procházka, 32. Danko (Kucián), 34. Kovář (Danko, Grygárek), 35. Procházka (Kucián), 35. Ožvoldík (Bross), 36. Procházka (Grygárek) – 18. Novák, 20. Duna (Holeš, Lopatin), 33. Novák (Häusler), 36. Bytom (Macků, Horák), 58. Novák. Rozhodčí: Takáč – Bečák, Přecechtěl. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Oslabení: 3:1.

Sestava Prostějova: Micka (Hozman) – Mouka, Ožvoldík, Kapec, Bross, Alexa – Prášil, Kovář, Kucián, Danko, Šoustal, Procházka, Grygar, Grygárek, Frelich, Dvořák. Trenér: Adam Wind.

Sestava Havířova: Šlachta (Barabosz) – Hodný, Stavíček, Lopatin, Novák, Potužník, Labudek – Horák, Holeš, Häusler, Taraba, Krzemien, Macků, Bytom, Duna, Sikora. Trenér: Lukáš Hökl.