Vzpomínky na jarní finále minulého ročníku UNIQA extraligy žen ČR znovu ožijí v sobotu 10. prosince večer. Tento den od 19.00 hodin totiž bude patřit duelu 15. kola aktuální sezóny elitní tuzemské soutěže mezi volejbalistkami KP Brno a VK Prostějov.

Oba kolektivy jsou na tom v současnosti velmi rozdílně. Zatímco Prostějovanky coby úřadující šampionky republiky udržely výkonnostní i výsledkový top level a vedou průběžnou tabulku ziskem 30 bodů, Jihomoravanky jakožto české vicemistryně spíš strádají. Byť absolvovaly o jedno střetnutí navíc, posbíraly za třináct svých mačů jen 16 bodíků a jsou až sedmé.

Boj o titul tak u nich vystřídala lopotná snaha o postup do play-off, za což z velké části mohou nekončící zdravotní problémy hráček Králova Pole. Některé vězí na marodce dlouhodobě, jiné tam různě přibývají. A v pravidelně nekompletní sestavě svěřenkyně Erika Nezhody víc podléhají, než vítězí, viz pouhé dvě tříbodové výhry v dosavadním extraligovém průběhu.

První vzájemné utkání 2022/2023 v Národním sportovním centru PV však oslabené družstvo KP málem získalo pro sebe, než vékáčko před televizními kamerami přímého přenosu ČT Sport otočilo na 3:2 (-17, 13, -16, 15, 11). Naposledy ekipa z půlmilionové metropole padla s Libercem 1:3, když chyběly kromě dlouhodobě zraněné Denisy Pavlíkové i opory Tereza Hrušecká, Ela Koulisiani či Daniela Digrinová.

„Musíme ale počítat s tím, že proti nám Královo Pole nastoupí už v mnohem silnějším složení bez tolika absencí. Pokud to tak bude, stále má velkou kvalitu a zvítězit na jeho hřišti by se rovnalo cennému úspěchu. Zvlášť když my asi ještě zůstaneme bez smečařek Kláry Faltínové i Michaely Smolkové, neboť obě po zranění teprve začínají trénovat. Uvidíme, jak bude vypadat aktuální situace v obou týmech a samotný sobotní zápas,“ odtušil prostějovský kouč Miroslav Čada.