Třetí ročník po obnově pohárové soutěže na regionální úrovni proběhl zdárně. V letošním roce se stejně jako v těch předešlých utkalo osm celků systémem pavouka o prvenství a možnost zajištění místenky v předkole poháru krajského. Už po losu bylo jasné, že soutěž pozná opět nového vítěze. Brodek u Prostějova již jako celek hrající krajskou soutěž se přihlásit nemohl a Dobromilice po loňském triumfu letošní ročník skrečovaly. Do finálového souboje se přes dvě kola dostaly Němčice z okresního přeboru a rezerva Čechovic. Finálové klání pak na půdě Kostelce na Hané nabídlo poměrně jasnou záležitost, kterou pro sebe uzmula obnovená rezerva už v prvních dvaceti minutách, kdy duel rozhodla.

I ve třetím ročníku se osm celků pohárové soutěže podařilo zaplnit. Z klubů tak následně vznikly čtyři páry, které svedly souboje ve čtvrtfinále a tyto duely byly paradoxně nejvyrovnanější v rámci celého letošního ročníku. Výhodu domácího prostředí měl vždy klub, který uplynulou sezónu zakončil na horším místě. V souboji opačných skupin třetí třídy proběhlo hned dvojí měření a v obou případech byla úspěšnější skupina „A“.

ČTVRTFINÁLE 

Bedihošť si na domácí půdě dokázal poradit proti Luké, která už začala třetí sezónu v prostějovských soutěžích, i když patří pod okres Olomouc. Loňský finalista tak skončil hned ve čtvrtfinále, ale bylo to nejtěsnějším možným rozdílem na penalty, kdy domácí zachránilo krátce před koncem srovnání na 1:1. Ve druhém souboji těchto dvou skupin si poradila rezerva Čechovic se Ptením, které před letošní sezónou vyklidilo pozice z okresního přeboru poměrem 3:1. Oba trenéři se shodovali, že skóre mohlo být i vyšší a postup Čechovic byl jednoznačně zasloužený.

V dobrém světle se ukázal i Brodek u Konice, který jakožto tým hrající nejvyšší okresní soutěž byl v duelu s Hvozdem favoritem a na půdě soupeře to potvrdil a postoupil po výhře 3:1. V posledním duelu se utkaly dva celky hrající okresní přebor a došlo k paradoxní situaci, kdy oba šly do poháru především s cílem zahrát si poslední přípravný duel proti někomu jinému, protože jinak spolu svádí pravidelně generálkové souboje. Osud tomu ale chtěl a celky se potkaly znovu. Vyrovnaný souboj na hřišti musely rozhodnout až pokutové kopy, v nichž byl úspěšnější celek z Němčic a mohl se tak před vlastním publikem radovat z postupu.

SEMIFINÁLE

O místenku do finále se bojovalo na půdách celků hrajících třetí třídu. Do Bedihoště zavítaly Němčice a ve středečním ještě prázdninovém termínu jim utkání vyšlo o poznání lépe než domácím. Po poločase byl stav sice jen 1:2, ale brzké dvě branky na začátku druhého znamenaly rozhodnutí a domácí už se na odpor nezmohli. Konečný výsledek 1:5 tak znamenal, že o prvním účastníkovi finále je jasno.

Ve druhém duelu přišel na řadu koncert domácí rezervy Čechovic, která si z Brodku u Konice nedělala hlavu a nasázela soupeři hned devět branek. Už po prvním poločase, který skončil 6:0, bylo všem jasné, že o postupujícím není pochyb. Ve druhém se hra trochu uklidnila a Čechovice si v klidnějším tempu došly pro další tři zásahy a konečnou výhru 9:0. Po tomto výsledku bylo jasné, že Čechovice své ambice na návrat mezi okresní elitu myslí opravdu vážně.

FINÁLE

Termín finále byl jasný už po losu, ale jeho místo se řešilo až poté, až vešla ve známost dvojice, která se ho zúčastní. Po dohodě obou klubů svaz rozhodl, že se bude stejně jako v loňském roce hrát v Kostelci na Hané. Delší cestu k souboji tak měly Němčice a podepsalo se to i na základně fanoušků, kde dominovala domácí atmosféra pro rezervu Čechovic.

A od úvodu utkání bylo jasně patrné, kdo bude udávat tempo duelu. Čechovice se hned z první akce dostaly do vedení, a to je nakoplo ke kvalitní dvacetiminutovce, kdy dokázaly přidat další dvě branky. Za stavu 3:0 bylo takzvaně po zápase. Němčice následně hru vyrovnaly, ale výsledkové přiblížení se nekonalo, naopak do kabin přidal v zápise domácí celek ještě jednu branku.

Ve druhé půli se svěřencům kouče Voráče sice podařilo korigovat, ale vedení o tři branky už dál stahovat nezvládli a definitivní tečku za utkáním udělal autor první branky Luděk Jahl čtvrt hodiny před koncem. Po utkání tak mohlo zkušené jádro Čechovic doplněné o řadu mladíků slavit zisk okresního poháru a s ním spojené prémie. „Jsme rádi, že se nám podařilo pohár ovládnout. Po prvním kole jsme si řekli, že ho chceme získat pro sebe. Při vší úctě k ostatním klubům jsme věřili, že na to máme, protože tento tým má na to, aby do budoucna hrál minimálně o vrchní příčky v okresním přeboru. Pro starší je to trofej navíc a věřím, že pro naše mladší hráče je to zase motivace do další práce. Teď se soustředíme na to, abychom uspěli i ve třetí třídě, kde bychom rádi po sezóně slavili postup,“ nechal se hned po zápase slyšet zkušený lodivod Evžen Kučera, který pokračuje v rámci „B“ mužstva se svými dorostenci.

Z finančního daru se mohli radovat i poražení finalisté z Němčic, kteří až po zápase zjistili, že i přes porážku budou okres reprezentovat v krajském poháru. „Rezerva Čechovic už do poháru vstupovala s tím, že v případě vítězství nemůže nastoupit do krajského poháru a šel by místo nich druhý finalista. Bylo to proto, že v krajském poháru je „A“ mužstvo Čechovic,“ potvrdil sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

„Béčko Čechovic vyhrálo zaslouženě. My jsme nezvládli vstup do duelu a následně jsme už honili něco, co nešlo dohnat. Teď nás čeká ještě předkolo krajského poháru, kde máme Brodek. Bude to určitě náročný duel. Brodek známe, má velmi dobré mužstvo, jež nás v posledním období pravidelně poráželo. Bude určitě favoritem, ale věřím, že když se sejdeme, nedáme mu to zadarmo. Zkusíme se o vítězství porvat,“ přidal kouč Němčic Pavel Voráč.

HODNOCENÍ POHÁRU

Oba celky a velmi podobně i další kluby braly pohárovou soutěž jako lepší přátelské duely. Před startem soutěží si tak mohly zahrát generálku, která snese parametry ostrého zápasu, s čímž byli spokojení ve všech klubech.

Spokojenost tak byla na straně klubů, což potvrdili trenéři, stejně tak i na straně vedení svazu. „Jsme rádi, že se pohár vrátil do této podoby, protože v dřívějších letech soutěž upadala především z toho důvodu, že z okresních soutěžích se téměř nikdo nehlásil. Když tam v prvním kole schytaly kluby hrající I.A třídu, tak to byl předem jasně daný duel. I po stránce organizační se opět vše vydařilo, takže i třetí ročník obnoveného okresního poháru můžeme hodnotit pozitivně,“ doplnil Petr Antoníček a dodal, že i letošní ročník se obešel bez jakéhokoliv závažného prohřešku, jenž by musely komise řešit.

 

POHÁR OFS V ČÍSLECH

 

Čtvrtfinále

Bedihošť – Luká 2:1 PK

Čechovice „B“ – Ptení 3:1

Hvozd – Brodek u Konice 1:3

Němčice nad Hanou – Plumlov „B“ 2:1 PK

Semifinále

Bedihošť – Němčice nad Hanou 1:5

Čechovice „B“ – Brodek u Konice 9:0

Finále

Čechovice „B“ – Němčice nad Hanou 5:1

Nejlepší střelec poháru: Luděk Jahl (Čechovice „B“) – 6 branek

Počet branek: 36 (průměr 5,14)

Počet žlutých karet: 13 (průměr 2,16)

 

POZNÁMKA VEČERNÍKU

Jan FREHAR

Pohárová soutěž má své kouzlo

Mnohaměsíční zápolení v rámci soutěží je věc jedna, ale pohárová soutěž, kde o všem může rozhodnout jediný nevydařený den, má něco do sebe. I pro kluby je to zpestření sezóny a na jejím začátku to může být i šance pro některé hráče vystřelit nahoru a dostat prostor, který v soutěžních kláních chyběl. Že tato soutěž funguje správně, dokazuje i fakt, že i ve třetím ročníku se podařilo naplnit kapacitu osmi celků, tedy počet pro okresní kolo zřejmě ideální. Nastavený model tak snad bude pokračovat i nadále a zájem aktérů přetrvá. Snad se k tomu přidá i trochu větší sponzoring a může se z poháru stát vyhledávaná soutěž.