Oblíbená charitativní show akce podporující zdravý pohyb mládeže Sportovní hvězdy dětem se po několikaleté pauze způsobené opatřeními proti covidu znova vrátila na scénu. Její další ročník 2022 proběhl minulé pondělí dopoledne v hale Národního sportovního centra Prostějov tradičně pod organizační taktovkou marketingové agentury TK PLUS a za podpory statutárního města Prostějov.

Populární klání moderoval jako obvykle známý spíkr Petr Salava, který na úvod bez dlouhého otálení přivítal na ploše v rámci slavnostního nástupu pět soutěžících družstev. Byli jimi chlapci i dívky 4. tříd z prostějovských základních škol i ze dvou dětských domovů v našem regionu. Každý desetičlenný tým pod dohledem svého učitele/učitelky přitom vedla do boje v duchu fair-play slavná osobnost coby kapitán.

ZŠ Jana Železného (červení) tak měla bývalého top oštěpaře Jana Železného, ZŠ z Melantrichovy ul. (žlutí) někdejšího špičkového tenistu Jiřího Nováka, ZŠ z ul. Dr. Horáka (fialoví) kapitánku volejbalistek VK Prostějov Simonu Bajusz, ZŠ z ul. E. Valenty (modří) fotbalistu 1.SK Prostějov Karla Kroupu a Výběr dětských domovů (bílí) jednoho z aktuálně nejlepších oštěpařů světa Jakuba Vadlejcha.

Zahajovacích proslovů se ujali šéf TK PLUS Miroslav Černošek a prostějovský primátor František Jura. A vzápětí už se šlo zápolit, přičemž na programu postupně bylo celkem osm různých soutěží s důrazem na pohybové dovednosti i šikovnost malých sportovců, ale v některých případech také jejich vědomosti. A vždy vystupovala do popředí vzájemná spolupráce v rámci kolektivu. Za každou disciplínu dostávaly týmy body podle pořadí, které se sčítaly do konečného hodnocení.

V čem konkrétně se soutěžilo? Ve slalomové štafetě na koloběžce se sbíráním santovských čepiček z vánočních stromků. Ve sbírání tenisových míčků umělohmotným tubusem z připravených kruhů. V poznávání státních vlajek různých zemí (děti poznaly úplně všechny!). Ve štafetovém kutálení velkých cvičebních míčů s vhazováním tenisových balónků do kyblíku. Ve střílení fotbalových balónů do brány. V házení frisbee talířů na bodový terč. Ve skládání puzzle obrázků slavných českých sportovců. A v točení korfbalového míče spirálou z kruhů na čas, o což se v závěrečné disciplíně postarali přímo kapitáni.

Nadšenému sportování dětí aplaudovalo hlediště zaplněné jejich kamarády a kamarádkami z jednotlivých škol. Ty pobavila rovněž doprovodná kulturní vystoupení šestnáctileté talentované zpěvačky Klaudie Kožnárkové i neméně skvělých děvčat z Taneční školy Pirouette. Výběr dětských domovů přitom doplňovali tři handicapovaní vozíčkáři Miky, Luky a Eva, kteří si některé soutěže pro radost vyzkoušeli. A za své výkony dostali speciálně vyrobené medaile.

Po poslední disciplíně nastalo velké sčítání dosažených bodů, aby se celkové výsledky postaraly o nefalšované závěrečné drama. Družstva na první i druhé pozici totiž měla totožný zisk, stejně jako týmy na třetí a čtvrté příčce! Tudíž o pořadí na stupních vítězů musely rozhodnout dodatečné hody velkou látkovou kostkou. V bitvě štěstí o bronz tak Simona Bajusz porazila Karla Kroupu 4:3, v souboji o zlato byla dokonce i první „kostková" série vyrovnaná 3:3. Teprve napodruhé Jakub Vadlech předčil Jiřího Nováka 3:1.

Tudíž vzniklo následující konečné pořadí: 1. Výběr dětských domovů 29, 2. ZŠ z Melantrichovy ul. 29, 3. ZŠ z ul. Dr. Horáka 21, 4. ZŠ z ul. E. Valenty 21, 5. ZŠ Jana Železného 20.

Ještě před slavnostním vyhlášením výsledků pak došlo na předávání charitativních šeků. Každá ze zúčastněných škol dostala 15 000 korun na svou činnost, totéž Dětský domov Prostějov i Dětský domov Plumlov stejně jako handicapovaní. A spontánní radost dětí ze zasloužených cen byla na úplný závěr opravdu nefalšovaná.

 

ohlasy

aktérů

MIROSLAV ČERNOŠEK,

jednatel marketingové společnosti TK PLUS, hlavního organizátora:

„Akce Sportovní hvězdy dětem se vrátila po několika covidových letech a my jsme za to moc rádi. Jde nám v první řadě o pomoc dětským domovům a handicapovaným, tentokrát finance na svůj provoz obdržely i zúčastněné základní školy. Jejich žáci nám jako obecenstvo vytvořili skvělou atmosféru a mohli sledovat výjimečné sportovní osobnosti, jakou je například mega hvězda českého sportu Honza Železný, se kterým spolupracuji už dvaadvacet let. Dorazil i jeho vynikající svěřenec Kuba Vadlejch a svou účastí ozdobila soutěžní dopoledne také kapitánka našich mistrovských volejbalistek Simona Bajusz. Myslím, že se letošní ročník naší tradiční akce opravdu vydařil i díky výrazné podpoře města Prostějova.“

FRANTIŠEK JURA,

primátor statutárního města Prostějov, hlavního partnera:

„Za vedení našeho města jsem přišel podpořit všechny děti a jejich kapitány, kteří na Sportovních hvězdách dětem 2022 společně soutěžili. A také poděkovat všem ostatním dětem, které nadšeně fandily z hlediště. Po delší pauze způsobené nepříznivými okolnostmi se tato výjimečná akce právě pro děti vrátila dalším ročníkem, za což jsem velmi rád. Podobné projekty podporující zdravý pohyb mladých, a navíc finančně pomáhající potřebným mají velký smysl. A za vedení Prostějova chci říct, že je vždy budeme výrazně podporovat. Věřím, že si to všichni přítomní i tentokrát báječně užili.“

JAN ŽELEZNÝ

slavný atlet, jeden z nejlepších oštěpařů historie, v současnosti trenér:

„Do Prostějova vždy rád přijedu, pokud je to jen trochu možné. Vždyť tady po mně pojmenovali školu, kde se pokaždé aspoň na chvíli zastavím. Tentokrát jsme se i s Kubou Vadlejchem moc rádi zúčastnili akce Sportovní hvězdy dětem, která všechny aktéry určitě bavila. A může je – stejně jako malé diváky v hledišti – motivovat k pravidelnému sportování, jestli se aktivnímu pohybu zatím nevěnují. Právě dobrovolná pravidelnost pohybových aktivit je ze všeho nejdůležitější, protože upevňuje zdraví a tím vlastně pomáhá celé společnosti. Navíc z malých nadšených sportovců mohou vyrůst ti velcí špičkoví.“

SIMONA BAJUSZ,

volejbalistka na postu nahrávačky, kapitánka VK Prostějov:

„Pro mě byl dnešek výjimečný tím, že jsem zrovna měla narozeniny a mohla je krásně oslavit s dětmi při takhle povedené akci. O Sportovních hvězdách dětem jsem slyšela už v minulosti a asi by mě nenapadlo, že se jich jednou sama zúčastním. Byl to výborný zážitek hlavně pro samotné děti, které si soutěže báječně užily – bylo to vidět na jejich nadšení, snaze i zápalu. Navíc každé družstvo bojovalo společně jeden za všechny a všichni za jednoho, rozvíjet u mladých týmovost je taky důležité.“