Návštěvníci Jeseníků mohou už teď počítat s připravenými běžeckými tratěmi a slibně započatou sezónou pro lyžaře. Ti, kteří neholdují zimním sportům, ocení rozšířenou nabídku muzeí i termálních lázní v Olomouckém kraji. Tradiční vánoční trhy v regionu, zejména pak na střední Moravě, se těší popularitě nejen u místních, ale také u zahraničních návštěvníků.

„Příznivci sjezdového lyžování nebudou zklamaní. Některé sjezdovky už mají otevřeno, další se intenzivně připravují k brzkému zahájení sezóny. Zhruba 430 kilometrů tras zase čeká na milovníky běžkování,“ pozval do hor Tomáš Rak, ředitel Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu.

Běžkařům letos opět pomohou andělé bílé stopy. Poetické označení míří na správce běžeckých tratí. Jejich úkolem je udržovat stopy kvalitní a dobře sjízdné. Olomoucký kraj jim přispěl na pořízení speciální čtyřkolky, jejíž pomocí se stopy projíždí.

„Návštěvníkům hor pomůže i nový web www.jdemenabezky.cz, který ukáže, kde jsou upravené lyžařské tratě, kam zajít na jídlo nebo odkud bude nejlepší rozhled na hory,“ uvedla Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Pro ještě větší komfort bude od 7. ledna 2023 k dispozici skibus, který běžkařům usnadní dojezd do Jeseníků. Kdo z lyžařů nasedne v 7 hodin ráno na vlak v Olomouci, po přestupu na skibus může v 9 hodin nazouvat lyžáky.

„Turisty lákáme do našeho kraje z celé České republiky. Realizovali jsme například potisk tramvají v Brně a Ostravě, ale také velmi povedený reklamní spot běžící v kinech po celé zemi,“ přiblížil propagaci zimní sezóny Radek Stojan, ředitel Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje. „V klipu se záběry z Jesenicka navíc exceluje Ester Ledecká,“ doplnil Stojan.

Až do 23. prosince si mohou návštěvníci vychutnat svařák či jiné pochutiny na zahřátí na vánočních trzích v celém kraji. „Vánoční Olomouc, jak se adventní čas se stánky a kulturním programem v hanácké metropoli nazývá, přilákává stále více návštěvníků, kteří oceňují unikátní atmosféru. Velmi pěkné vánoční trhy naleznou lidé až do Štědrého dne také v Prostějově, v Lipníku nad Bečvou či Hranicích a dalších městech,“ zakončil Jan Machovský ze sdružení Střední Morava.