Už před šesti lety zavřela prostějovská cukrárna AIDA, která řadu let fungovala na náměstí Edmunda Husserla. Mnozí lidé do ní rádi mířili kvůli kvalitní zmrzlině i dobrým zákuskům. Důvodem konce byl fakt, že zadlužení provozovatelé z rodiny Halimi neplatili nájem. Cukrárnu stejného jména mohou lidé najít v centru Olomouce na Horním náměstí. Podnik tam stále funguje, přestože ze strany zákazníků neustále čelí neobyčejně ostré kritice. Dle mnohých z nich tam obsluhují zloději!

Je až s podivem, že tento podnik stále nezkrachoval. Zhruba před rokem vydal Večerník článek o tom, že dle svědectví celé řady zákazníků obsluha v cukrárně AIDA reálně obírá své hosty. Provozovatelé si běžně účtují neobjednané položky, a přitom se ke svým klientům chovají neuvěřitelně sprostě. „Obsluha okrádá zákazníky celé roky, v podstatě vydělává hlavně na neznalých turistech, kteří přijdou jednou, pak už nikdy,“ vysvětlil jeden z hostů.

A jinde opravdu nevídaných excesů v tomto podniku stále přibývá! „V Aidě jsme si koupili zmrzlinu a dcera si vzpomněla, že by chtěla na toaletu. Bylo nám sděleno, že se teď uklízí. Po čtvrthodině, kdy to už nemohla opravdu vydržet, jsme opět byli omítnuti s tím, že WC bude přístupné až zítra. Chlap za pultem nám začal nadávat, že jsme udělali malou útratu, abychom mohli být na záchod vpuštěni. Co to je? Divím se, že ještě fungují a že to městu nevadí, jak šidí,“ vyjádřila se žena, která podnik navštívila letos v srpnu. 

Cukrárna AIDA patří bratrům Refetu a Mesutu Halimi. Její olomoucká pobočka byla otevřena zhruba před osmi lety. Provozovatelé však dodnes dluží jednomu z prostějovských řemeslníků za provedenou výmalbu. Rozhodně to nejsou jejich jediné neuhrazené závazky. Ostatně jeden ze členů rodiny byl odsouzen mimo jiné za to, že okradl rodinnou známou, zatímco byla dlouhodobě hospitalizována v nemocnici.