Na přelomu tisíciletí turističtí nadšenci na Prostějovsku mohli vystoupat hned na několik rozhleden. Třeba u Vitčic nebo nedaleko Vranovic-Kelčic. Zatímco některé tehdejší rozhledny jsou stále v provozu a jiné mezitím vznikly, nedaleko Vranovic-Kelčic naopak jedna ze staveb upadá v zapomnění a postupný rozklad.

Kdo se ještě v nedávné minulosti vydal ke středu Moravy, který je na kopci Předina, mohl se těšit na rozhledy. Na severozápad od vysílače totiž stála rozhledna, byť zjevem připomínala spíše vyšší posed. Objekt přitom stojí dodnes, neslouží už však svému účelu. „Odřezali jsme vstup, aby se tam nedalo vlézt. A už jsme zjistili, že se s církví prostě nedomluvíme. Zkoušeli jsme jednat, zeptat se. Ale oni prostě pozemky neprodávají,“ konstatovala smutně starostka obce Vranovice-Kelčice Irena Blažková.

Situace se tak už delší dobu nemění. Z dřevěné konstrukce, která je v místě už přes dvacet let, se pomalu stává jen pořádný STÍN MINULOSTI. „Je to vzpomínka na divoké devadesátky. Mohlo se stavět a nikdo nikoho neudával. Prostě se to postavilo a nemá to ani stavební povolení,“ připomněla Irena Blažková. Rovněž upozorňuje na fakt, že stavba není ani na obecním pozemku. „Není to náš pozemek, není to naše stavba. A dokonce v té lokalitě ani žádné území nemáme,“ uvedla starostka obce.

Prostějovsko pomalu přichází o jednu ze svých rozhleden. Zatím se přitom zdá, že iniciativa k postavení nové nebo záchraně té aktuální není. „Kdybychom začali znovu, museli připravit projekt, vyřídit stavební povolení a další věci. Náklady by se vyšplhaly na stovky tisíc korun a nevím, zda by zvlášť v dnešní době, kdy bojujeme s každou korunou, zastupitelstvo s něčím takovým souhlasilo,“ vysvětlila Blažková.