Vždy bude platit, že zdravý člověk má mnoho přání, ale nemocný pouze jedno. Za své zdraví jsme v podstatné míře zodpovědní my sami. Navzdory tomu nejrůznějších neduhů těla i mysli rapidně přibývá. Jedním z důvodů je i to, že se z našich životů vytrácí běžný pohyb.

Právě proti tomu se snaží bojovat potřebná výzva 10 000 kroků. V Prostějově se i díky zápalu organizátorů podařilo pro celou akci vytvořit parádní podmínky. A to se začíná projevovat také na výsledcích. „Výzva deset tisíc kroků je aktuální i po řádění koronaviru. Cílem je motivovat lidi k pravidelné aktivitě, aby zařadili chůzi nebo běh mezi své každodenní činnosti a udělali tak něco pro své zdraví,“ pronesl František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov. Ten pochopitelně kvitoval nejlepší výsledek v historii akce.

S ohledem na množství cyklistů se o našem městě hovořilo jako o moravském Hanoi. Nyní to vypadá, že kromě toho se z Prostějova pomalu stává hlavní město chodců. Svědčí o tom minimálně čísla z letošní říjnové výzvy 10 000 kroků, jejímž cílem je zapojit lidi do chůze. Do akce se v Prostějově zapojilo celkem 526 účastníků, kteří ušli neuvěřitelných 119 255 km. „Říjnová výzva byla již čtvrtou v pořadí a jsem moc ráda, že se nám v Prostějově podařilo mít nejvíc aktivních účastníků z celé České republiky. V počtu bodů jsme skončili těsně druzí za městem Slaný, což je nejlepší výsledek pro naše město v celé historii této akce,“ potvrdila koordinátorka akce v Prostějově Magda Faltýnková ze Sportcentra-DDM Prostějov.

Třídní kolektivy dominovaly

Velkým úspěchem nepochybně bylo zapojení hned 23 třídních týmů dětí ze základních škol. „Z toho bylo osmnáct tříd ze ZŠ Jana Železného, dále dvě třídy ze ZŠ v ulici E. Valenty a tři třídní týmy z CMG Prostějov. Obrovský dík tak patří ředitelům těchto škol a třídním učitelům, kteří podporovali své žáky a do akce se tak aktivně zapojili,“ vzkázala Faltýnková.

Dva třídní týmy z Prostějova skončily v TOP 3 České republiky. Jednalo se o sportovní třídu 6.A ze ZŠ Jana Železného, která v celorepublikovém srovnání nenašla konkurenci. Prima CMG pak vybojovala v rámci celé ČR výborné 3. místo. „Důležitější než ušlá vzdálenost je právě utužení vztahů ve třídě, děti spolu trávily volný čas a ve spolupráci s rodiči plánovaly společné víkendové výlety, což jen podtrhuje hlavní myšlenku této akce,“ komentovala tento úspěch koordinátorka akce.

Nejvíc ušla Věra Hájková. Opět 

Na úplné špici celorepublikových tabulek skončila i Věra Hájková z Prostějova, která ušla téměř 1 415 km. V celorepublikovém srovnání tak byla druhá. Za ní pak skončila Helena Buriánová, která ušla 987 km a na třetím místě byla Michaela Škobrtalová s 507 km. „V dubnovém kole se na prvních třech místech umístily stejné ženy a jejich výsledky byl podobné jako v říjnu. Je tedy jasné, že chůze patří k jejich pravidelné aktivitě,“ okomentovala výsledky Magda Faltýnková, která ještě zmínila nejstarší účastnici. „Vitální Marta Bučková ve svých sedmaosmdesáti letech opravdu chodí pravidelně, a to nejen v době konání výzvy. Akce se účastnila již počtvrté,“ zdůraznila koordinátorka. 

I mezi muži se historie opakovala a první tři místa obsadili stejní chodci jako v dubnu. „Nejlepší prostějovský muž Ivo Chudoba zvítězil již potřetí, celkem ušel 990 km, což je téměř o 400 km více než v dubnu. Druhé místo obhájil Pavel Burián s 857 km a na třetím místě skončil Pavel Krňa, který ušel 692 km,“ poznamenala koordinátorka akce.

Vítězný Baby team

Vítězný Baby team společně nachodil více než 4 320 kilometrů. Členkami byly paní Věra Hájková, Michaela Škobrtalová, Jana Výstupová, Blanka Círková s dětmi Barborou Hájkovou, Nikol Církovou, Zdeňkem a Martinem Škobrtalem. Není překvapením, že nejlepší v kategorii děti byla právě Barbora Hájková.

Primátor ocenil účastníky

V úterý 6. prosince přivítal primátor města František Jura nejlepší prostějovské účastníky tohoto počinu na radnici. Mezi oceněnými nechyběli ani stálice akce, na druhou stranu vítězové Věra Hájková a Ivo Chudova se vyhlášení nemohli z pracovních, resp. osobních důvodů zúčastnit. Naopak nechyběl kompletní vítězný Baby team. Všichni společně tak od prvního muže radnice převzali cenu za svůj úžasný výsledek

Těšte se na duben

Organizátoři byli s výsledky nadmíru spokojení. „Pořád se posunujeme dopředu, zvyšuje se počet přihlášených, k dispozici již byla i mobilní aplikace, která usnadnila nahrávání výsledků. Hlavní dík však patří všem zúčastněným,“ zhodnotila Magda Faltýnková s tím, že už nyní se lidé mohou těšit na dubnovou výzvu 10 000 kroků.  

52 graf1