Strážníci varují: „Pozor na rachejtle!!!“

Pár vteřin neopatrnosti a život člověka se může zcela zásadním způsobem změnit. Na to nyní upozorňují prostějovští strážníci, když varují veřejnost před nezodpovědným používáním zábavní pyrotechniky.

„Rok 2022 spěje do zdárného konce a s tímto obdobím jsou spjaty i silvestrovské oslavy. I když vánoční svátky by měly být obdobím klidu, v mnoha případech to tak nevypadá. Lidé už i v předvánočním čase odpalují různé petardy a pyrotechniku, čímž mohou ohrozit nejen sebe, ale i ostatní obyvatele města. Hluk z odpálené pyrotechniky nedělá dobře ani zvířatům,“ tvrdí vrchní inspektor prostějovské městské policie Petr Zapletal a upozorňuje, že používání rachejtlí a petard se na území města Prostějova řídí závaznou vyhláškou č.7/2022. „Ta zakazuje používání zábavní pyrotechniky, a to na veřejných prostranstvích v této vyhlášce uvedených. Tento zákaz se nevztahuje na silvestrovské oslavy dne 31. 12. v době od 14:00 hod. do 03:00 hod. dne 1. 1. každého roku. Na celém území města Prostějova je zakázáno vypouštění lampionů štěstí,“ připomíná Zapletal.

Na dodržování tohoto právního předpisu budou v ulicích dohlížet strážníci MP Prostějov. Za porušení vyhlášky může být uložena pokuta příkazem na místě do výše 10 000 korun. U správního orgánu pak hrozí daleko vyšší sankce, a to až do výše 100 000 korun. „Apelujeme na veřejnost, aby si výše zmíněná rizika vzala k srdci a i přes silvestrovskou zábavu dodržovala pravidla bezpečného chování,“ dodává vrchní inspektor.

STRÁŽNÍCI UPOZORŇUJÍ NA ROZDĚLENÍ ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY:

Kategorie F1 – velmi malé nebezpečí, zanedbatelná úroveň hluku, určená pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov. Volně prodejná osobám, které dosáhly věku 15 let.

Kategorie F2 – malé nebezpečí, nízká úroveň hluku, je určena pro venkovní použití na omezených plochách. Volně prodejná osobám, které dosáhly věku 18 let.

Kategorie F3 – středné velké nebezpečí pro venkovní použití na otevřených prostranstvích, úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví. Prodejné osobám starším 21 let anebo získaly osvědčení o odborné způsobilosti podle zákona č. 206/5015 Sb.

Kategorie F4 – velké nebezpečí, je určena pro použití pouze osobami s odbornou způsobilostí podle zákona č.206/2015 Sb. a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.

 

seznam základních zásad pro používání zábavní pyrotechniky

 Nezkoušejte účinky výbuchu pyrotechnických výrobků na okolí. Používejte je jen tak, jak stanoví výrobce.

 V žádném případě nepoužívejte podomácku vyrobenou pyrotechniku.

 Nepožívejte před manipulací s pyrotechnickými výrobky alkohol ani jiné návykové látky.

 Kupujte pouze testované výrobky s návodem v českém jazyce a pouze ve specializovaných obchodech (v jiných než specializovaných obchodech může být zboží skladováno v nevhodných podmínkách, kdy hrozí navlhnutí obalu z papíru. Při použití hrozí roztržení a výmet hořlavých částí do nepředvídatelných směrů).

 Pyrotechnické výrobky ukládejte mimo dosah dětí.

 Čtěte a dodržujte návod k použití.

 Zábavní pyrotechniku vždy zajistěte proti překlopení.

 Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství, v bezpečné vzdálenosti od lidí a zvířat.

 Při odpalování hrozí popálení. Teplota odpálené pyrotechniky může dosahovat až několika tisíc stupňů Celsia.

 Rychlost střely a energie, kterou letí, je dostačující k usmrcení člověka.

 Při selhání pyrotechniky vyčkejte minimálně deset minut (nebo dle návodu i více), než začnete s pyrotechnikou znovu manipulovat. Nedodržení této zásady je nejčastější příčinou úrazu.

 Selhanou zábavní pyrotechniku zlikvidujte v souladu s návodem k použití.