Světová jednička ve čtyřhře Kateřina Siniaková vyhrála 30. ročník tenisové ankety Zlatý kanár. Šestadvacetiletá hráčka, kterou marketingově zastupuje společnost TK PLUS, získala ocenění časopisu Tenis a Českého tenisového svazu vůbec poprvé ve své úspěšné kariéře.

Na trůnu vystřídala deblovou parťačku Barboru Krejčíkovou, s níž letos získala tři grandslamové tituly, společně uspěly také v kategorii nejlepší debl roku.

V tradiční anketě výrazně bodovali zástupci TK Agrofert Prostějov. Tenistou roku je Jiří Lehečka, který získal i cenu za postup na světovém žebříčku ATP. Maxim Mrva převzal trofej v kategorii Talent roku. Bývalá úspěšná tenistka a zdejší rodačka Petra Cetkovská je kapitánkou světových šampionek do 14 let, které ovládly hlasování o nejlepší tým.

„Výsledky ankety Zlatý kanár potvrzují, že náš klub patří mezi absolutní elitu. To nás těší, protože obhajovat dosažené výsledky je vždy těžké. Nám se to stále daří,“ okomentovala pořadí v anketě Petra Černošková, šéfka prostějovských tenisových projektů.

Kateřina Siniaková si cenu zasloužila nejen díky výsledkům v deblu. V Portoroži letos ovládla také turnaj WTA v singlu a českému národnímu týmu výrazně pomohla k postupu do semifinále BJK Cupu. „Nemůžu uvěřit, že jsem tuto cenu vyhrála. Vnímám jako velkou čest, že jsem se dostala do skvělé společnosti předchozích vítězů,“ popsala své pocity Siniaková. „Děkuji všem, kteří mě od prvních tenisových krůčků doprovází na mé cestě. Na této trofeji mají svůj podíl,“ dodala hráčka, která hraje turnaje s visačkou prostějovské marketingové společnosti TK PLUS.

Ocenění pro nejlepšího hráče roku obhájil Jiří Lehečka, který se vypracoval do pozice české jedničky. Člen TK Agrofert Prostějov dostal i cenu za postup v žebříčku ATP. Ze 141. místa si polepšil na současnou 81. příčku. „Byl to těžký rok, přinesl vzestupy i pády. Ale celkově můžu být spokojený, cíl dostat se do stovky jsem splnil,“ uvedl Lehečka.

Mezi ženami triumfovala nejvýše postavená česká tenistka Petra Kvitová, jíž patří v pořadí WTA 16. místo. Ocenění za posun v žebříčku dvouhry získala Marie Bouzková, která si polepšila z 90. na 24. místo. Týmem roku se staly mistryně světa do 14 let Alena Kovačková, Laura Samsonová a Eliška Forejtková vedené kapitánkou Petrou Cetkovskou. Kovačková je také talentem roku, mezi chlapci vyhrál Maxim Mrva. „Je to pěkná cena, věřím, že další budou přibývat. V příštím roce už chci hrát ITF turnaje a posouvat se nahoru,“ prozradil své další plány prostějovský talent.

Nejlepším tenistou na vozíčku je Tomáš Svášek. Cenu prezidenta ČTS dostali trenérka mládeže a dlouholetá manažerka sportovního úseku tenisového svazu Jana Strnisková plus bývalý daviscupový reprezentant a současný trenér juniorské reprezentace Daniel Vacek.

Ocenění se dočkal také fyzioterapeut Pavel Kolář. „V letošním roce je vyhlášena i Cena čtvrtstoletí prezidenta Českého tenisového svazu. Chtěli jsme, aby ji získala osobnost, jejíž činnost přesahuje hranice tenisové oblasti. To se také podařilo,“ vysvětlil volbu profesora Pavla Koláře šéfredaktor časopisu Tenis František Kreuz.

očima manažera miroslava černoška:

„Před třiceti lety jsme seděli v kanceláři u tehdejšího generálního sekretáře tenisového svazu Karla Papouška a bavili se o možnostech, jak na konci roku ocenit výkony tenistů. Naše společnost dostala nabídku tento projekt marketingově zajišťovat. Abych se přiznal, v té době jsem netušil, jak se podobná anketa dělá. U jednání ale byl velký novinářský mág František Kreuz. Právě něj jsem se zeptal, jestli do toho jít a jestli má ponětí, co to obnáší. Odpověděl, že v časopise Stadion, kde byl tehdy zástupcem šéfredaktora, dělá Fotbalistu roku, Sportovce roku a že tenisovou anketu zvládne. Já mu uvěřil a udělal jsem dobře. Zlatý kanár má za sebou třicet let, je prestižní přehlídkou těch nejlepších a věřím, že to tak bude i v dalších letech.“

pohled prezidenta čts a tennis europe ivo kaderky:

„V čele Českého tenisového svazu jsem pětadvacet let. Čtvrt století předávám během vyhlášení Zlatého kanára ceny pro nejlepší hráče. Také proto můžu zodpovědně prohlásit, že český tenis je obrovský fenomén, zdaleka nejen u nás. Vyhráli jsme všechny týmové soutěže na světě. Naše tenistky a tenisté vyhrávali a vyhrávají grandslamové turnaje. Ve všech věkových kategoriích patříme mezi světovou špičku. Tím se prakticky žádná jiná země pochlubit nemůže. Vychováváme stále nové a nové hvězdy. Poslední výsledky našich nadějí ukazují, že to kanáří hnízdo je mimořádně velkých rozměrů. Je za tím ohromné množství práce. Všem, kteří přidali ruku k dílu, vážně hodně děkuji.“

 

ZLATÝ KANÁR 2022

anketa časopisu Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem

Zlatý kanár 2022:                 Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)

Nejlepší český hráč:             Jiří Lehečka (TK Agrofert Prostějov)

Nejlepší česká hráčka:         Petra Kvitová (TK Sparta Praha)

Postup na žebříčku ATP:    Jiří Lehečka (TK Agrofert Prostějov)

Postup na žebříčku WTA:   Marie Bouzková (TK Sparta Praha)

Deblový pár roku:                Barbora Krejčíková (Tenis Ivančice) - Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)

Tým roku:                             Mistryně světa do 14 let (Alena Kovačková, Laura Samsonová, Eliška Forejtková, kapitánka Petra Cetkovská)

Talent roku – chlapci:         Maxim Mrva (TK Agrofert Prostějov)

Talent roku – dívky:            Alena Kovačková (TK Sparta Praha)

Senior roku:                          Barbora Koutná (TJ Baník Ostrava OKD)

Nejlepší tenista na vozíčku: Tomáš Svášek (Brandýs nad Labem)

Cena prezidenta ČTS:         Jana Strnisková a Daniel Vacek

Cena čtvrtstoletí prezidenta ČTS: fyzioterapeut Pavel Kolář