Krátká novoroční pauza je minulostí. Už ve středu čeká prostějovské hokejisty první zápas v kalendářním roce 2013. Ve venkovním prostředí změří síly se Vsetínem. V sobotu se naopak Prostějov na svém ledě utká se Sokolovem. Utkání začnou v 18 a v 17 hodin.

Nejprve se Jestřábi utkají se Vsetínem. Tým z východní Moravy je aktuálně v tabulce na druhém místě. Není to ale tak dlouho, co prožíval krizi. Odnesli to tehdy dokonce i trenéři, poroučet se museli Roman Stantien a Jan Srdínko. Tým byl tehdy až v polovině tabulky. Nyní ale znovu jede, nedávno zaznamenal sérii úctyhodných jedenácti vítězství v řadě. Tým padl až v závěru roku se Sokolovem. Tým jako celek zdobí nízký počet inkasovaných branek, jakož i vysoký počet vstřelených. V obou číslech se řadí ke špici. Totéž latí i o procentu využití přesilovek, Valaši v průměru využívají každou pátou. Pokud jde o individuální statistiky, jasně nejlepším je Luboš Rob (16+21). Na druhém místě je se dvaceti body Roman Přikryl, na třetím nejproduktivnější obránce Ondřej Smetana. Ten nastřádal 18 bodů. V týmu najdeme spoustu zajímavých jmen, často zkušených hráčů, například Riku Sihvonena, Pavla Klhůfka nebo Víta Jonáka. Zkušenostem vévodí někdejší reprezentant Ondřej Němec. Zápas může být zajímavý pro Jana Bergera, který donedávna oblékal dres Jestřábů.

Druhým zápasem úvodního lednového týdne bude souboj s Baníkem Sokolov. Sokolov je aktuálně devátý, což je ovšem po podzimu úspěch, jednu dobu patřil k nejhorším týmům soutěže a prožíval krizi. To je ale minulost, aktuálně se Baníku docela daří. Nedávno sice padl s Porubou, dokázal ale porazit Vsetín a Zlín. Sokolov pak má poměrně špatná oslabení, zároveň ale jedny z nejlepších přesilovek v Chance lize. Při pohledu na individuální statistiky pak – stejně jako v případě Vsetína – najdeme jednoho výrazně nejproduktivnějšího hráče. Je jím se 36 body Jaromír Kverka. Hodně bodů ale sbírají také Jan Pohl a Tomáš Vracovský. Dalšími zajímavými jmény jsou třeba zkušený Vojtěch Tomi, Martin Osmík nebo mládežnický reprezentant Ostap Safin. Zajímavostí je, že v týmu hraje i bratrské duo Martin a Tomáš Rohanové.

A jak si Jestřábi proti soupeřům zatím stáli? Se Vsetínem tým Aleše Tottera jednou vyhrál a jednou padl. V obou případech bral vítěz plný počet bodů. Se Sokolovem nejprve Jestřábi vyhráli 5:2, v dalším souboji však padli 1:3.