Hned na několika místech v Prostějově nedávno došlo k výměně více jak dvou stovek svítidel pouličního osvětlení. Město se rozhodlo do nich investovat i proto, že se mu podařilo dosáhnout na dotaci z Plánu národní obnovy.

 

„Získali jsme dotaci více než 1,7 milionu korun, celkové náklady budou 2,2 milionu. Vyměnili jsme 209 svítidel., přičemž v Prostějově je celkově 5200 světelných bodů,“ poznamenal náměstek pro komunální záležitosti Jiří Pospíšil  (PéVéčko).

Pod jeho kompetenci spadá rovněž veřejné osvětlení. To aktuálně prochází radikální proměnou. Došlo totiž jen na první z několika chystaných velkých výměn, při nichž z ulic města mizí sodíková svítidla, které nahrazuje LED osvětlení. „Budeme žádat o další dotaci, ještě je možnost. Rádi bychom vyřešili světla na sídlišti Šárka, v Západní ulici, v Domamyslicích nebo Čechovicích. Celkem by šlo o 470 svítidel za pět milionů korun. Dotace by mohla pokrýt až osmdesát procent nákladů,“ uvedl Pospíšil na tiskové konferenci po úterním zasedání rady města.

Prostějov výměnou velké části osvětlení v ulicích chce hlavně ušetřit. Nová svítidla spotřebují méně energie, jsou ekologičtější a levnější. „Pro nás je to výhodná investice. Výměny by mohly ušetřit až osmdesát procent nákladů,“ řekl náměstek primátora a připomněl, že oproti době před deseti lety stojí používaná technologie nyní polovinu.