Železniční nadšenci by zaplakali. Stanice Prostějov místní nádraží nabízí už několik let pohled na neutěšený stav budovy. Okna, dveře, ale zejména fasáda a střecha. Všechny tyto prvky budovy už vykazují známky toho, že by bylo potřeba je opravit nebo vyměnit. O místním nádraží a jeho osudu se však trvale vedou diskuse a spory. A jak se zdá, oprav se jen tak nedočká. 

 

Ještě před dvaceti lety se dalo v místním nádraží najít mnohé. Kromě odbavovací haly s fungujícími přepážkami také například hostinec nebo byty. Už to ale neplatí, aktuálně budova nabízí pouze průchod k vlakům a také pobočku České pošty. Jinak stanice působí jako skořápka. Neplatí to ale zcela, nadále jsou v budově technická zařízení sloužící pro řízení provozu. A právě ta mají, alespoň podle vyjádření Správy železnic jako majitele budovy vliv na to, jak rychle se bude nádraží opravovat.

„Je nutné zde uložená zařízení přemístit jinam. Až poté nám budou nabízet budovu k odkupu,“ uvedl na adresu Správy železnic náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal. O tom, že by se měla budova opravovat, se však jedná už více než deset let. V minulosti byly snahy prohlásit ji za kulturní památku a zabránit tak demolici, což byl také jeden ze scénářů. Od něj se později upustilo. Uplynulo však několik let a stále se nic neděje. „Jsme se Správou železnic v kontaktu. Situace je nyní taková, že podnik v regionu bude investovat miliardy. Ale vzhledem k ekonomické situaci se vyřešení otázky místního nádraží posouvá, a to na roky 2026, 2027,“ konstatoval aktuálně pro Večerník Jiří Rozehnal.

Co bude potom s budovou, zatím není jisté. O její získání se už ale zajímal například i olomoucký podnikatel Richard Benýšek, který navrhoval vznik restaurace s minipivovarem při zachování provozu nádraží.