Čtvrté zasedání mají po minulém úterku za sebou zastupitelé a zastupitelky Statutárního města Prostějova. 21. února od deseti hodin v obřadní síni radnice řešili program, který měl celkem 28 bodů. Některé tradičně prošly hladce, nad dalšími se ale vedla i více než půlhodinová debata. Nejvíce emocí vzbudily dotace do sportu a také neschválení dvou nákupů památek do majetku města. Jiné body se naopak obešly bez větší diskuse.

Čtvrtého zasedání loni na podzim složeného zastupitelstva se zúčastnilo 33 z 35 zvolených zastupitelů či zastupitelek. „Omlouvají se Jiří Rozehnal a Ivana Hemerková,“ prozradil František Jura (ANO 2011).

Na samotný úvod vystoupili tři řečníci z řad veřejnosti, Michal Obrusník hovořil o budoucnosti zpracování odpadů, Alena Hálková přišla s kritikou k obsazování školské komise. Jan Navrátil se vyjádřil k více oblastem a vyslovil se třeba pro studentskou samosprávu.

Hned ve druhém bodě čekala přítomné obsáhlá prezentace městské policie. Její ředitel představil činnost strážníků a taky stav veřejného pořádku. „Až se podaří doplnit stav na jedenašedesát strážníků, rádi bychom posílili denní i odpolední směnu. A zaměřili se hlavně na dopravu,“ prozradil mimo jiné Libor Šebestík. Zmínil i některá čísla. „Za minulý rok jsme inkasovali za sejmutí botičky z aut 280 tisíc korun. Na linku 156 pak volalo sedm tisíc lidí,“ uvedl.  V souvislosti s pořádkem pak část opozice poukázala na to, že ani četné kamery nepomáhaly při dopadení těch, kteří ničili předvolební plakáty a billboardy.

Velkým tématem byl jako častokrát sport. Opozici se nelíbila podpora tenisovému klubu, který žádal po městu peníze na vytvoření větší nafukovací haly s dvěma betonovými kurty. „Z první světové desítky je prvních pět z Česka. A česká jednička je z Prostějova. Myslím si, že by se na to mělo nahlížet i z této stránky,“ kontroval ovšem Jan Krchňavý (PéVéčko). „Pokud chceme dosáhnout úspěchů, musíme pro ně mít podmínky,“ přidal se Antonín Dušek (ANO 2011). Většina přítomných zastupitelů a zastupitelek nakonec finanční prostředky z městské pokladny uvolnila.

Kritika se v souvislosti s dotacemi snášela na sportovní komisi a hlavně, podle opozice, netransparentní přidělování dotací. „Dominika Ponížilová je třeba reprezentantka v gymnastice. Reálně se může dostat příští rok na olympiádu. Žádala tři sta tisíc korun, vidím, že jí je navrhnuto pět,“ konstatoval František Švec (Na rovinu!). Odpovědí bylo, že oddíl, pod kterým sportovkyně působí, dostal peníze i na reprezentaci. Nakonec ale primátor František Jura přislíbil, že částku ještě budou s gymnastkou řešit.

Hladce naopak prošly prodeje pozemků. Méně už pak zakoupení památek, když soukromí majitelé nabízeli magistrátu do vlastnictví bývalou synagogu a bývalou bratrskou školu. Rada oba nákupy nedoporučila a v zastupitelstvu bylo její rozhodnutí stvrzeno. „Město nemá morální odpovědnost starat se o každý objekt na svém území,“ poznamenal radní Tomáš Blumenstein (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov) na slova Martina Hájka. Ten se snažil prosadit, aby vedení města ještě koupi zvážilo, i když za jiných podmínek. Neúspěšně.

Velkým tématem byly ale také odpady a jejich budoucí zpracování. Nebo změny jednacího řádu. S některými přišli opoziční zastupitelé, neprosadili je však. Jan Mochťák pak přišel s návrhy na vznik studentského zastupitelstva nebo školské koncepce. Obojí bylo přijato pozitivně. Nespokojenost ale panuje se situací kolem místního nádraží. Zde se případný odkup ještě nějakou dobu nepohne. „Na potřebné přemístění technického zázemí nejsou prostředky. Deklarovali jsme ale náš zájem o budovu,“ informoval František Jura.

 

Podrobné zpravodajství ze 4. jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. února