Není ani na koupání, ani na pití. Tak hodnotili zhruba před rokem někteří obyvatelé Mostkovic vodu ze svých studní. V té době byla zamořena část obce, týkalo se to zejména chatové oblasti nad plumlovskou přehradou. Situace se v průběhu uplynulého roku rozhodně nezlepšila, ba právě naopak. Jedinou šancí pro chataře, kteří nejsou napojeni na obecní vodovod, tak zůstává výstavba vodovodu a kanalizace. S tím se zde až překvapivě rychle daří postupovat.

Chatová oblast nad plumlovskou přehradou v Mostkovicích má svá specifika. Asi v žádné jiné chatové oblasti nenajdete tak kvalitní cesty či osvětlení jako právě v těchto místech. Rovněž se pravidelně vyváží třeba i tříděný odpad. Přestože v chatové oblasti se počítá pouze se sezónním pobytem, zhruba čtvrtina lidí v ní už žije celoročně. Láká je zejména atraktivní prostředí, v němž si mnozí vystavěli i honosná stavení. V takovém případě však stále musí počítat s jistými omezeními. Jedním z nich je nedostupnost obecního vodovodu či kanalizace. Tuto záležitost však mnozí dlouho příliš neřešili. Splašky většina vypouštěla v lepším případě do septiku, v horším volně do přírody. Vodu pak chataři brali z vlastních studní. 

Nelze se divit, že se tato kombinace ukázala jako dlouhodobě neudržitelná. Večerník zjistil, že někteří z obyvatel už kvůli odběrům zamořené vody skončili na kapačkách v nemocnici. Situaci zhoršuje množení bakterie Escherichia coli (E. coli), která způsobuje silné průjmy. Příčinou je zejména vypouštění fekálií do okolí ze strany některých chatařů. Celou situací se zabýval odbor životního prostředí prostějovského magistrátu, ke zlepšení to však příliš nevedlo.

E. coli po celých Mostkovicích

Jak se nám podařilo zjistit, bakterie už je ve spodních vodách prakticky všech obyvatel Mostkovic. „Loni v listopadu jsem si nechal udělat rozbor vody ze studny a poprvé vyšel nevyhovující i nám. A to přitom žiji na okraji Mostkovic ve směru od Prostějova. Přitom se zamoření bakteriemi šířilo právě z chatové oblasti od přehrady, dá se tedy předpokládat, že nyní už je to všude,“ konstatoval mostkovický starosta Jaroslav Peška. Vše nasvědčuje tomu, že situace se samovolně nezlepší a lidé v Mostkovicích by měli na pití vody z vlastních studní zapomenout. Alespoň pokud chtějí zůstat zdraví. V obci, která už řadu let má vodovod i kanalizaci, to není problém. Horší už je to v chatové oblasti.

Jedinou šancí pro chataře tak zůstává vybudování vodovodu a kanalizace. A to se postupně daří, dokonce rychleji, než bylo původně plánováno. „Ke konci uplynulého roku jsme začali s výstavbou vodovodu a kanalizace v okolí Chatařské ulice. Přitom je třeba zde vybudovat mimo jiné i přečerpávací stanice. Samozřejmě že tento krok nebylo možné zcela financovat z rozpočtu obce, dohodli jsme se s majiteli chat, že šedesát procent půjde z našeho rozpočtu a zbylé dvě pětiny zaplatí oni,“ předestřel Jaroslav Peška, kterého se Večerník zeptal, zda existuje naděje, že se jednou podaří odkanalizovat celou rozlehlou chatařskou oblast nad přehradou? „Všechno k tomu spěje, ale kdy to bude, nikdo neví. Klidně to může být otázka příštích dvaceti let, důležitá bude i aktivita jejích obyvatel a ochota se na výstavbě finančně podílet,“ uzavřel Peška.