Problémy města, zajímavé návrhy. Místy ale také slovní hříčky, nečekané slovní obraty. Nebo také nápadité kritiky. Tentokrát sice nezaznělo originální tvrzení, že se někdo „tváří jako nespravedlivě uhozený kokršpaněl“. I tak se ale našly momenty, kdy přítomní zbystřili. A místy žasli nad vyjadřovacími schopnostmi a rétorickými cvičeními některých zastupitelů. Ostatně posuďte sami.

* „Než se stanete Superstar, musíte mít předtím nějakou kariéru.“

Radní Jan Zatloukal (ODS spolu s nezávislými osobnostmi) vzpomněl zpěváka Michaela Foreta a jeho začátky v roli předsedy tehdy nově vytvořeného Zastupitelstva dětí a mládeže.

* „Stavba silou židovské víry vydržela a nespadla.“

Některé památky v Prostějově jsou v dobrém stavu a pravidelně se do nich investuje. Jiné takové štěstí nemají. Příkladem je někdejší synagoga v Demelově ulici, jejíž nákup zastupitelstvo neschválil. Stav chráněné památky takto okomentoval Pavel Dopita (SPD).

* „Buď se to opraví, nebo stavba spadne. Tam nic jiného není.“

A ještě jednou synagoga. Budova postavená v empírovém stylu byla předmětem delší diskuse. Ostatně v centru města je to pádem snad nejohroženější stavba. Tentokrát se k situaci vyjádřil Tomáš Peka (Na rovinu!).

* „Máme 162, pak 120 tisíc. Dá někdo…?“

Chvíli si člověk připadal jako na dražbě. Takto glosoval snahy zastupitelů o navýšení peněz jednomu z žadatelů v oblasti sportu primátor František Jura (ANO 2011). Vzápětí ujistil, že šlo o nadsázku.

* „Tak první náměstkyně, co se bude dít?“

Občas se z formální roviny přenesl styl vedení zastupitelstva k méně formální. Primátor Jura tímto vyzval Miladu Sokolovou, aby objasnila situaci okolo možného subcentra ve Vrahovicích.

 * „Mně to připomíná to pověstné ‚Zdroje jsou‘. Ne, zdroje nejsou.“

Radní Tomáš Blumenstein (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov) připomněl slavný výrok jednoho z českých premiérů. Hovořil o tom, proč není možné navýšit dotace sportovním oddílům.

* „Tam se vloudili cyklisti. Ti tam tedy nepatří.“

Při prezentaci stavu veřejného pořádku odhalil ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík chybu. V mapě s vyznačením častého výskytu bezdomovců se nacházelo značení, které do tématu úplně nezapadalo.