„Jak to řídíš, ty hovado?!“ je nejspíš jednou z nejčastějších hlášek za volantem na českých silnicích. Tu v mírnější, tu ve sprostší variantě. Není divu. Dokonce i na Hané, kde se říká, že jsou lidé spíš pomalí a rozvážní, se objevují lidé, kteří tyto vlastnosti za volantem neukazují. Naopak si zaslouží jiná označení, méně lichotivá…

Shodou okolností se v minulém týdnu objevily dva křiklavé případy, které úroveň jednání některých řidičů přiblížily. V prvním případě to bylo odstavené auto u vjezdu do požární zbrojnice. Nejenže nestačil zákaz zastavení, ale šoféra netkl ani samotný fakt, že zabraňuje výjezdu požární techniky… Ve druhém případě došlo k poježdění pole nedaleko Ivaně. A, jak správně konstatoval na Facebooku jeden z rozezlených místních, jedná se o naprostou bezohlednost. Opět.

Právě toto slovo, bezohlednost, se dá nejčastěji na českých silnicích použít. Jakoby si snad řidiči museli dokázat že „na to mají“, za volantem se z mnohých stávají potvory, které absolutně nehledí na okolí. Zákaz vjezdu? Bráním jiným v cestě? Ohrožuji někoho? No a co… Já jsem střed vesmíru a nad mě a mého plechového miláčka není.

Osobně by mě zajímalo, jak se tito lidé chovají v soukromí? I když, možná vlastně ani ne. Pokud totiž zrovna coby řidič neusiluje o život jiným svým šíleným chováním za volantem, může to být šílený, bezohledný člověk doma, v práci neboť třeba v hospodě. A to není dvakrát uklidňující.