Tak se nám to už pomalu, ale jistě jaří a historický seriál Večerníku na tomto místě pokračuje tentokrát pohledem do měsíce března. Ten jak známo je zkrášlen pomalu rostoucími květinami a zelení, čímž se i zvedá nálada ve společnosti. Jenže, ne vše je růžové. Tak se pojďme zase podívat, co prostějovskému regionu dějiny přinesly.

V březnu 1953 i Prostějov povinně smutnil za zemřelého prezidenta Gottwalda, někteří občané ale spíše s potutelným úsměvem. Ve městě byla také založena posádková dechová hudba, která pak vyhrávala nejen v parku a divadle, ale vznikly i nahrávky pro rozhlas a televizi, a dokonce o ní armádní filmaři natočili dokumentární film. My teď můžeme dodat, že na podzim 1991 byla zrušena a převelena do Olomouce. Někteří členové ovšem v Prostějově zůstali a uplatnili se například v kapelách PV-6 a Prima Band, které často hrávaly například v restauraci Haná, kde vystřídaly kapelu Miroslava Zikmunda, jenž se po roce 1989 vrhl do politiky na pozici starosty města.

V březnu 1963 zahájila svoji činnost ve městě plavecké základna, i když polovinu tvořili sportovci z nedaleké Olomouce. V březnu 1973 bylo na Tetíně otevřeno geronto-geriatrické oddělení místní nemocnice. V Podniku racionálního řízení a výpočetní techniky uvedli do provozu první samočinný počítač na okrese. Ve Školní ulici začala demolice jižní části, protože zde měl být postaven sekretariát OV KSČ. Až byl postaven, tak se podle barvy fasády pro něj vžil lidový název „bílý dům“. Dnes slouží jako zázemí kultury (KK DUHA) a některým odborům magistrátu.

V březnu 1983 se konala výstava akademického malíře Aljo Berana, a to za jeho osobní účasti. Aljo Beran maturoval na olomouckém reálném gymnáziu, studoval architekturu na VU v Brně a později i UMPRUM a FF v Praze. Po studiích vyučoval na moravských gymnáziích. Po válce se stal pedagogem Katedry výtvarné výchovy FF Univerzity Palackého v Olomouci. Jako docent působil v roli vedoucího Katedry výtvarné teorie a výchovy FF UP. Za svého života byl členem několika skupin výtvarných umělců (Skupina výtvarných umělců v Brně, Skupina olomouckých výtvarníků, Moravskoslezské sdružení výtvarných umělců atd.), od roku 1977 čestný předseda Klubu přátel výtvarného umění v Olomouci. Jeho práce obsahuje celou škálu námětů a výtvarných technik. V předválečném období spolupracoval s nakladatelstvím bratra Čeňka Berana, který byl během nacistické okupace popraven. Za svůj život vytvořil nespočet výtvarných děl, výrazně se podílel i na obnovení olomoucké univerzity po roce 1945. Je autorem i dosud užívaného znaku Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho dílo se nachází v českých, moravských i zahraničních galeriích a v soukromém vlastnictví.

Vedení města si v pátek 1. března 2013 připomnělo položením kytice na prostějovském hřbitově u rodinné hrobky 110. výročí narození první dámy českého sochařství Hany Wichterlové. Rada města vyhlásila soutěž na vytvoření loga a logotypu města. Předmětem této dvoukolové soutěže bylo vytvoření grafických návrhů, které budou základem pro komplexní vizualizaci města. Jako pamětník této soutěže vím, že vše skončilo debaklem, vítězný návrh byl o ničem a vše zapadlo. Město realizovalo 21. března 2013 burzovní obchod, díky němuž v následujícím roce ušetřilo bezmála 980 tisíc korun za elektrickou energii, kterou za výhodnější ceny zajistilo i pro mateřské a základní školy, jejichž budovy jsou v majetku města. Komfortnější obsluha klientů na odboru občanských záležitostí, to byl cíl, s nímž rada města schválila pořízení objednávkového systému na tomto odboru. Vyřizování občanských průkazů, cestovních pasů a ověřování podpisů listin mělo probíhat plynule právě díky objednávkovému a vyvolávacímu systému. Město získalo významnou dotaci na provedení zateplení budovy základní školy v ulici Dr. Horáka z fondů Evropské unie a státního rozpočtu. 

Tak takový byl březen v dějinách, ten letošní zase necháme zhodnotit historiky za pár desítek let. Já přeji aktuálně všem hlavně hodně sluníčka, teploučka a krásné jaro. A ať se už také uklidní vcelku zbytečně rozjitřená atmosféra v tomto státě. Ale to už je jiná analýza…