Jen málokdo si může v dnešní době říct, že celý život pracoval pro jedinou firmu či jediného zaměstnavatele. Fluktuace zaměstnanců – ač v poslední době poznamenaná pandemií – je dnes něčím naprosto normálním. Do značné míry to ovlivňuje konkurence řady firem, ale velmi důležité je i slovo zaměstnance, na což by se nemělo zapomínat. Pokud tak například cítíte nespokojenost a už delší dobu chodíte do práce se špatným pocitem, nemá cenu se dlouhodobě trápit, protože to může být jedině kontraproduktivní.

I když v dnešní situaci působí globální problémy značné změny i na pracovním trhu, stále by se dalo hovořit o tom, že většina firem zaměstnance hledá, nikoliv že by snižovala stavy. Možností ke změně je tak opravdu celá řada. Dnes už je také dávno pryč doba, kdy se člověk vyučil určité řemeslo a u něj vydržel po celý život. Nikde tak není psáno, že si nemůžete vyhlédnout úplně jiné odvětví. Existuje totiž celá řada rekvalifikačních kurzů i dalších studijních materiálů, po jejichž zvládnutí se můžete vydat na zcela odlišnou životní dráhu.

Skutečnost, že je člověk vyhořelý nebo že jen ztratil zájem o současnou práci, není ničím, za co by se měl někdo stydět. Dolehnout to jednou může na každého z nás a je třeba si opět najít smysluplné zaměstnání. Přešlapovat na místě a nemít z toho dobrý pocit už delší čas je jen oddalování něčeho, co jednou musí nastat. Buď na to jako první přijdete vy, nebo to vypozoruje váš zaměstnavatel. Věřte, že tou lepší variantou je vlastní uvědomění a přemýšlení o možné změně.

Na trhu je stále řada volných pracovních pozic, a i pokud by tomu bylo do budoucna jinak, šikovný zaměstnanec si uplatnění vždy najde. Než ale své stávající práci dáte vale, není od věci probrat veškeré varianty. Často totiž může pomoci otevřená komunikace s vaším nadřízeným. Mezilidské vztahy nemálo ovlivňují atmosféru na pracovišti, a pokud fungují, je výsledkem kvalitní pracovní vztah.

 

Speciální příloha FIRMY V OLOMOUCKÉM KRAJI je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 27., března