Teprve druhé letošní zasedání prostějovského zastupitelstva se bude konat zítra, tj. v úterý 18. dubna. Jednání se uskuteční tradičně v obřadní síni prostějovské radnice od 10.00 hodin. Program obsahuje hned 26 bodů. Kromě obvyklých záležitostí, jako jsou koupě a prodeje pozemků či schválení dotací do nejrůznějších odvětví veřejného života, dojde i na několik novinek.

Dvě přijdou hned v úvodu. Slib by totiž měl složit nový zastupitel Martin Balák, který má nastoupit za nedávno zesnulou členku hnuté PéVéčko Ivanu Hemerkovou. Hned nato by mělo dojít na volbu nového člena kontrolního výboru. Dále se zastupitelé a zastupitelky budou zabývat třeba udělením čestných ocenění pro rok 2023. V bodech 6 a 7 projednají dvě vyhlášky, a sice o pití alkoholu na veřejnosti a o nočním klidu.

Novinky čekají ale i v zástavbě. Na návrh rady budou zastupitelé schvalovat pojmenování nové ulice, která má nést jméno po starostovi Prostějova Janu Sedláčkovi, který se ujal úřadu v roce 1933. Dalším bodem na pořadí dne budou dotace. Tentokrát by mělo zastupitelstvo rozhodnout o finančních prostředcích pro myslivce či chovatele, řešit budou i dotace do oblasti kultury a vzdělávání nebo na regeneraci památek.

Starší spoluobčany pak může potěšit pilotní projekt na mimořádnou podporu obyvatel města. Lidem postiženým zdražováním by mohl přinést pět milionů korun. Tím ale důležité body nekončí, zastupitelstvo totiž bude rozhodovat i o páté změně územního plánu a námitkách k ní a hlavně o návrhu smírného vyřízení soudního sporu s firmou Manthellan, která v minulosti chtěla ve městě postavit obchodní galerii.