Co s tím? Každý z nás vyprodukuje obrovské množství odpadu, který doslova zamořuje naši planetu. Supermoderní „japonské“ řešení nakládání s odpady slibuje společnost, která plánuje v areálu u letiště ve Stichovicích vybudovat „Recyklační odpadové centrum“.

V něm by se měl „plazmovým zplyňováním“ zpracovat  a zpětně ve formě výrobků plně využít odpad z celého Prostějovska. Tento nápad se však už nyní ani trochu nelíbí mnohým starousedlíkům, kteří se obávají zápachu ze skladovaného odpadu a také zvýšení provozu, jenž by s sebou svoz nepochybně přinesl.

Společnost PGP Terminal chce celý projekt prezentovat ve středu 19. dubna od 17:00 hodin v sále Obecního úřadu v Mostkovicích. Na semináři bude informovat o chystaném recyklačním centru, které by mělo vyrůst v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku ve Stichovicích. V něm nyní funguje například společnost 2MAX prodávající mimo jiné brikety na topení.

Zveřejnění pozvánky na sociálních sítích vyvolalo skutečnou tsunami nejrůznější komentářů i otázek. Ostatně nelze se divit, pokud má být představen „projekt recyklace komunálního odpadu na bázi zplyňovacího procesu s následným materiálovým a energetickým využitím výstupních produktů“.

Zástupci investora ve svém vyjádření jednoznačně odmítli, že by se jednalo o spalovnu. Dle nich k rozkladu odpadu nedojde hořením, ale v průběhu tzv. plazmového zplyňování, kdy dochází k molekulárnímu rozkladu odpadu za vysokých teplot. Výsledkem tohoto termicko-chemického procesu má být plyn a sklovina, kterou lze použít ve stavebnictví. Plyn investor hodlá zkapalňovat na bázi etanolu a přidávat jako povinnou biosložku do benzínu a nafty.

Navzdory supermoderní technologii, která by mohla pomoci řešit problém s odpadem na Prostějovsku, jsou místní obyvatelé k danému projektu už nyní krajně kritičtí. „Rozhodně přijďte, můj muž mi o tom trochu povykládal a za barákem to fakt nechceme,“ vyjádřila se Petra Winklerová, která mimo jiné upozornila na problémy, s nimiž se potýkal záměr na plánovanou pyrolýzu pneumatik v Tušimicích v severních Čechách a jinde. Kromě toho lidé upozorňují na zvýšenou dopravu. „I když to nebude klasická spalovna, odpad se tam musí stejně navézt a skladovat. Takže se zvýší hluk, prašnost a doprava na té betonové dálnici a smrad ze skladovaného odpadu,“ vyjádřila se Jana Richterová.

Vedení obce se k danému projektu zatím vyjadřovat nechce. „Lidem se moc nelíbí a my o něm zatím oficiální informace nemáme. Jak se k celé záležitosti tedy postavíme, bude záležet i na plánované prezentaci. Jisté už nyní je to, že záměr musí být v souladu s územním plánem,“ uvedl pro Večerník starosta Mostkovic Jaroslav Peška.

Jisté je, že případná výstavba recyklační linky v Mostkovicích je zatím hudbou hodně vzdálené budoucnosti. Aktuálně se teprve připravuje dokumentace, která by měla představit reálný dopad na životní prostředí, stavba by mohla být dokončena nejdříve za čtyři roky.