Hledáte zaměstnání, nebo jste se rozhodli, že byste po určité době potřebovali změnu a poohlížíte se tak po jiných pracovních možnostech? Zašlete tedy v první řadě životopis, možná se telefonicky dohodnete na první osobní schůzce. A právě zde nastává rozhodující okamžik. Absolvování pohovoru je stále nejrozšířenější formou před přijetím do nového zaměstnání. A protože první dojem bývá nejdůležitější, je třeba se dobře připravit.

Slušnost a klid

Tyto dvě skutečnosti by měly být základem pro úspěšné absolvování pohovoru. Nezapomínejte na to, že už při příchodu můžete potkat řadu vašich budoucích kolegů či výše postavených osob ve firmě. Chovejte se podle toho. Stejně tak by to mělo vypadat i před šéfem firmy či personalistkou. Slušně pozdravit, poděkovat a dobře se vyjadřovat sice vypadá jako něco automatického, ale ne vždy tomu tak opravdu je. A pokud je to jen trochu možné, snažte se zůstat v klidu. Být nervózní může být na škodu, a když se u odpovědí zakoktáte, či se budete potit, rozhodně to dobrý dojem nezanechá. Snažte se dostat k tématům, ve kterých jste jako doma, protože i to se na klidu významně podepíše.

Příprava

Najdou se tací, kteří dokáží spatra hovořit o věcech, které po vás na pohovoru budou chtít. Takových osob ale zase tolik není. Minimálně hlavní cíle a úspěchy firmy byste měli velmi dobře znát a dokázat je trochu okomentovat. Stejně tak jako náplň práce, do které byste rádi nastoupili. Času to zase tolik nezabere, díky tomu však zanecháte daleko příznivější dojem.

Umět se pochválit

Zdravé sebevědomí, to je vlastnost, která se u nás příliš nenosí, přitom se jedná o zcela normální stav. Na pohovoru se ho nebojte využít. Snažte se vypíchnout své nejlepší vlastnosti jako hrdost na svoji práci, spolehlivost a schopnost nepolevovat při náročných úkolech, na druhou stranu se ale nemusíte bát přiznat určité nedokonalosti, které chcete překonat a pracujete na jejich odstranění. Pochvala, ale i sebereflexe mohou velmi pomoci.

Doplňující otázky

Řada pohovorů také končí dotazem ze strany firmy, zda byste se chtěli na něco zeptat. A není dobré vymýšlet něco až v daný moment, je třeba být připraven. Nachystejte si tak raději otázek více, protože je možné, že některé z nich zodpoví firma během představení. Na první schůzce se zkuste zaměřit především na pracovní dotazy než ty finanční.