Potravinová banka v Olomouckém kraji z.s. se již po osmé zapojila do Sbírky potravin. Sbírku podpořilo více než 270 dobrovolníků a výtěžek sbírky činí více než 24 tun potravinové a materiální pomoci pro potřebné v Olomouckém kraji. Solidarita lidí se projevila napříč celou republikou, dohromady se vybralo 437 529 kg zboží a zapojilo se 4 187 dobrovolníků a pracovníků neziskových organizací v celkem 1 540 prodejnách.

 

V letošním jarním kole se v Olomouckém kraji sbírky účastnilo 57 supermarketů a 14 drogerií, ve kterých 274 dobrovolníků vybralo 24 435 kg potravinové a materiální pomoci. Z celkového množství dárci věnovali 21 992 kg potravin, z kterých lze připravit až 44 000 porcí jídla a 2 444 kg drogistického zboží. „V tomto jarním kole sbírky se opět projevila velká solidarita lidí, kteří v sobotu i přes krásné počasí na výlety přišli a přispěli nákupem potravin pro potřebné,“ uvedl koordinátor sbírky pro Olomoucký kraj Kamil Pravec.

„Pokud někoho mrzí, že nestačil darovat potraviny v sobotu během Sbírky potravin, má možnost přinést potraviny přímo k nám do Potravinové banky nebo lze darovat prostřednictvím on-line obchodů Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.cz, které jsou až do 2. května zapojeny ve sbírce,“ doplnila ředitelka potravinové banky Barbora Cigánková. V letošním roce již před sbírkou věnovalo několik dárců potravinové bance balíčky, protože v sobotu se do sbírky v obchodech nemohli zapojit.

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Část darovaného zboží pracovníci potravinové banky převezli do svých skladů, odkud se následně budou distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Většinu darů vybraly do svých skladů přímo charitativní organizace, které budou pomoc následně distribuovat přímo potřebným. Pomoc je zaměřena zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované osoby či lidi v nouzi a bez přístřeší.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně. Je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru. Nad jarním kolem Sbírky potravin převzali záštitu ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Barbora Cigánková, Potravinová banka Olomouckého kraje z.s.

Kontakt: Kamil Pravec, koordinátor sbírky, tel. +420 730 545 261