Anketa Sportovec města Prostějova 2022 vyvrcholila slavnostním vyhlášením v Národním sportovním centru PV. Již 18. ročník tradiční akce hodnoticí vždy výsledky za uplynulý kalendářní rok potvrdil, že celý projekt je i po předchozích covidových letech stále ve výborné kondici. A že zdejší prostředí nadále generuje spoustu špičkových sportovců v mnoha různých odvětvích.

Tentokrát už anketa neměla loňský i předloňský koronavirový model, naopak se vrátila do obvyklého režimu s oceněním všech zavedených kategorií. Tu hlavní přitom ovládl a Sportovcem roku 2022 se stal tenista TK Agrofert Prostějov Jiří Lehečka, jenž řadou skvělých výsledků působivě vlétl do širší světové špičky. Druhý za ním skončil vícenásobný medailista z mistrovství světa v klasickém parašutismu Oldřich Šorf a třetí cyklistická vycházející hvězda (především na dráze) Matyáš Koblížek.

 

Kdo je novým Týmem roku mezi dospělými? Volejbalistky VK Prostějov coby premiantky minulého ročníku UNIQA extraligy žen ČR i čtvrtfinalistky evropského Challenge Cupu. Stříbro v této kategorii brali parašutisté ASO Dukla Prostějov, kteří potřetí za sebou získali zlatý double na civilním MS. A pomyslný bronz připadl korfbalovému oddílu SK RG Prostějov, kteří v dubnu 2022 dobyli svůj historicky první mistrovský titul.

Jako Talent roku byl zaslouženě dekorován Jakub Menšík, stále víc zářící tenisová kometa a heroický finalista grandslamového Australian Open mezi juniory. Druhou pozici obsadil Koblížkův parťák z cyklistiky Radovan Štec, juniorský světový šampion v dráhovém zápolení. A třetí příčku brala neustále se zlepšující jachtařka Kristýna Piňosová taktéž snící o startu na olympijských hrách v Paříži 2024.

Mládežnický tým roku opanovali nadějní tenisté a tenistky TK Agrofert Prostějov, neboť kolektivy tohoto top klubu loni vyhrály veškerá mistrovství republiky družstev od nejmenších až po dorost. Rovněž druzí cyklisté Tufo Pardus Prostějov sbírali na (mezi)národní scéně cenné kovy po hrstech, zatímco třetí mladé basketbalistky SK K2 Prostějov potvrdily své rostoucí kvality prosazením mezi absolutní tuzemskou špičku.

Nové Trenéry roku má Prostějov za letopočet 2022 hned čtyři: konkrétně to jsou volejbalový bard Miroslav Čada, lukostřelecká odbornice Magda Robová, cyklistický nadšenec Martin Cetkovský a házenkářský vizionář Radek Flajsar. Cenu Sportovní komise dostali korfbalisté a korfbalistky společně s akrobatickým parašutistou Jakubem Sklenkou za vydařenou účast na World Games v USA, stejně jako biatlonová dvojice Roman Večeřa a František Ševčík za své úspěchy v barvách KB Prostějov.

Mimořádnými organizačními počiny loňska byly Sokolský běh republiky, jedna z etap cyklistické Sazka Tour a judistický Memoriál Zdeňka Ludvíka plným právem oceněné coby Sportovní události roku.

Poslední kategorie Sportovní srdce pak vzdala hold dlouholetým matadorům svých milovaných odvětví, jimiž nesporně jsou Ladislav Dudík, Petr Šrámek i Alois Jurík in memoriam. Tedy fotbalista, cyklista a házenkář celými svými srdci.

Ceny nejlepším sportovcům předávali nejvyšší představitelé prostějovské politiky, to znamená primátor František Jura a jeho náměstci Milada Sokolová, Jiří Rozehnal, Jiří Pospíšil, Miloš Sklenka i Marcela Župková. Osobně dorazili také poslanec Parlamentu ČR Ladislav Okleštěk či náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha, tradičního partnera akce – marketingovou agenturu TK PLUS – reprezentovali její šéf Miroslav Černošek a vedoucí tenisových projektů Petra Černošková.

Celou anketu jako vždy připravila i uspořádala Sportovní komise statutárního města Prostějova v čele s jejím novým předsedou Karlem Piňosem. Vydařeným galavečerem už počtvrté moderátorsky provázel efektně distingovaný Petr Vichnar. A nadmíru povedená hudební vystoupení letos obstarala originální kapela místních rodáků, kterou tvořili pěvecký frontman Milan Soukup, jeho syn Ondřej, bývalý vynikající tenista Jiří Novák, Roman Doležel starší i mladší a další parťáci. Dokonce na popud dlouholetého lídra ankety Miloše Sklenky složili parádní Hymnu prostějovských sportovců, jež během slavnostního setkání zazněla hned dvakrát.

Krátce před její závěrečnou reprízou ještě primátor František Jura osobně předal Cenu města Prostějova Ondřejovi Škultétymu za záchranu lidského života při rekreačním volejbalu.

 

VÝSLEDKY ANKETY SPORTOVEC MĚSTA PROSTĚJOVA 2022

Sportovec roku

1. Jiří Lehečka (tenis, TK Agrofert Prostějov), 2. Oldřich Šorf (klasický parašutismus, ASO Dukla Prostějov), 3. Matyáš Koblížek (cyklistika, Tufo Pardus Prostějov)

Talent roku

1. Jakub Menšík (tenis, TK Agrofert Prostějov), 2. Radovan Štec (cyklistika, Tufo Pardus Prostějov), 3. Kristýna Piňosová (jachting, Jachtklub Prostějov)

Tým roku

1. Volejbalistky VK Prostějov, 2. Parašutisté ASO Dukla Prostějov, 3. Korfbalisté a korfbalistky SK RG Prostějov

Mládežnický tým roku

1. Tenisté a tenistky TK Agrofert Prostějov, 2. Cyklisté a cyklistky Tufo Pardus Prostějov, 3. Basketbalistky SK K2 Prostějov.

Trenér roku

Miroslav Čada (volejbal, VK Prostějov), Magda Robová (lukostřelba, Lukostřelba Prostějov), Martin Cetkovský (cyklistika, Tufo Pardus Prostějov), Radek Flajsar (házená, TJ Sokol Centrum Haná a HAOLK).

Cena Sportovní komise

Účast na World Games v USA (korfbalisté a korfbalistky SK RG Prostějov a akrobatický parašutista Jakub Sklenka), Roman Večeřa (Klub biatlonu Prostějov), František Ševčík (Klub biatlonu Prostějov).

Sportovní událost roku

Sokolský běh republiky (Sokolská župa prostějovská), Cyklistický závod Czech Sazka Tour, Judistický Memoriál Zdeňka Ludvíka (oddíl juda TJ Sokol I Prostějov).

Cena Sportovní srdce

Ladislav Dudík (fotbal, 1.SK Prostějov), Petr Šrámek (cyklistika, Tufo Pardus Prostějov), Alois Jurík in memoriam (házená, Sokol II Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané a TJ Sokol Centrum Haná)

 

OHLASY Z GALAVEČERA

 

František JURA,

primátor statutárního města Prostějov:

„Anketa Sportovec města Prostějova vyvrcholila slavnostním vyhlášením svého už osmnáctého ročníku, z nichž několik posledních jsem prožil jako primátor. Když jsme s manželkou jeli taxíkem na dnešní galavečer, tak mě moc potěšila krátká debata s taxikářem, který nepůsobil jako znalec sportu. Ale přesto říkal, že velice dobře ví, kolik naše město má vynikajících sportovců a jak skvělých úspěchů dosahují. Což mi udělalo velkou radost. Já bych k aktivním závodníkům ještě přidal trenéry i funkcionáře, kteří vytváří potřebný servis a na těch úspěších mají nemalý podíl, proto si také zaslouží naše ocenění. Každopádně Prostějov je město sportu, dokazuje to každý rok. A loňský nebyl žádnou výjimkou, právě naopak. Opravdu máme plejádu výborných sportovců, kterým chci i touto cestou moc poděkovat za jejich perfektní reprezentaci. My z vedení města se jim snažíme maximálně pomáhat jak finanční či materiální podporou, tak vytvářením optimálních podmínek k činnosti, například i budováním nebo rekonstrukcí potřebné infrastruktury. Když se pak sportovcům daří a dosahují úspěchů, je to paráda. Byl to krásný večer a ještě jednou bych rád moc poděkoval všem, kteří se na něm podíleli.“

Miroslav ČERNOŠEK,

jednatel marketingové společnosti TK PLUS:

„Vždy při této příležitosti opakuji, že jsem hrdý Prostějovan a rodák z tohoto města, které se plným právem může nazývat městem sportu. Právě sport má od prostějovského vedení v čele s panem primátorem Františkem Jurou dlouhodobě výraznou podporu, čehož si vážím. A právě tahle podpora nachází logickou odezvu ve skvělých výsledcích, jichž naši sportovci opakovaně dosahují. My pak můžeme každoročně oceňovat ty nejlepší z nich, přičemž jsou mezi nimi mistři světa, Evropy i republiky. Plus špičkoví trenéři a funkcionáři, kteří mají rovněž svůj podíl na dosahovaných úspěších a dotváří sportovní kolorit našeho města. Všem oceněným gratuluji, zároveň Prostějovu děkuji za takovou podporu sportu jakožto krásné náplně našich životů. A už teď se těším, až se tady za rok sejdeme znovu.“

Karel PIŇOS,

předseda Sportovní komise, organizátora ankety:

„Anketa Sportovec města Prostějova je pro Sportovní komisi každoročně velmi prestižní, je takovou třešinkou její činnosti. A přestože má Sportovní komise po loňských komunálních volbách nové složení, odvedla za uplynulé tři měsíce při přípravách letošního osmnáctého ročníku ankety velký kus práce. Proto chci všem členům komise poděkovat a vyzvednout přitom dvě osoby z organizačního týmu. První je Veronika Hýblová z odboru školství, kultury a sportu na magistrátu, která je s kolegyněmi takovou dobrou duší všech prostějovských sportovců. Druhou osobou je předchozí šéf Sportovní komise a nyní náměstek primátora Miloš Sklenka, s nímž byla radost na přípravách ankety spolupracovat. Velké poděkování samozřejmě patří i všem partnerům akce za podporu či věnování krásných cen. Stejně tak zaslouží obrovské díky vedení našeho města v čele s panem primátorem Františkem Jurou, neboť anketa se těší jeho výrazné podpoře. Stejně jako prostějovský sport obecně, což je obdivuhodné. Díky tomu mají naši sportovci tak dobré podmínky k činnosti, aby mohli dosahovat významných úspěchů. To se jim skutečně dařilo a vynikajícími výsledky mnohdy ještě předčili úspěchy z doby před covidem. Tím výtečně reprezentují Prostějov a dělají mu to nejlepší jméno daleko za hranicemi okresu, kraje i státu. Proto jim chci vyslovit náš maximální respekt, udělená ocenění a potlesk obecenstva jsou pro ně zaslouženou odměnou.“

Spoustu dalších ohlasů jak od oceněných, tak jiných aktérů slavnostního vyhlášení přineseme v příštím vydání Večerníku coby součást ohlédnutí za anketou.