Tak to mají spočítané. Minulé úterý 16. května rozdal prostějovský soud tresty pro bratry Michala (33) a Pavla (25) Bradáčovy, které uznal je z celé řady vloupání. Pouze v jednom případě jednoho z nich zprostil obžaloby. Pavel Bradáč nakonec dostal 42 měsíců, Michal Bradáč pak odcházel s trestem 50 měsíců vězení. To však v případě tohoto recidivisty není vše...

Oba bratři už to za mřížemi dobře znají. Starší Michal Bradáč byl z basy naposledy propuštěn v lednu 2020, mladší Michal jej pak na svobodu následoval v listopadu téhož roku. Přestože oba muži jsou již otcové malých dětí, na svém životním stylu založeném na fetování a krádežích nic zásadního změnit nedokázali.

Už v závěru loňského roku byli obžalovaní z celé série vloupání. Okresní soud v Prostějově uznal oba bratry vinnými z toho, že vyloupili dům ve Strojnické ulici, kde bydlel starý muž, jenž jen několik málo dní předtím zemřel. Jednalo se přitom o dědečka dítěte staršího z nich.

Rovněž neměl senát žádné pochyby o tom, že vykradli sokolský areál ve Ptenském Dvorku, vloupali se do areálu Mechaniky Prostějov a různě po městě ukradli motorku i kolo.

Michal Bradáč byl kromě toho odsouzen za to, že vykradl sklep v domě na Sídlišti Svobody, kde nějaký čas bydlel a kde také nezákonně přechovával náboje do pistole, Pavel Bradáč zase z toho, že společně s Filipem Krchňavým odnesli počítač, monitor a tiskárnu z kanceláře společnosti Hanácká osiva v Kostelecké ulici. Filip Krchňavý dostal za tento čin dvacetiměsíční podmínku, trest si neodsedí pouze v případě, že se následujícího 2,5 roku nedopustí žádného trestného činu.

Přestože obžaloba byla podána už na konci loňského roku, soud musel vyčkat, až se stane pravomocným předchozí rozsudek. Osmkrát trestaný Pavel Bradáč jím byl odsouzen za to, že ujížděl policistům bez řidičáku a pod vlivem pervitinu. Divoká honička s policisty skončila v lese, kde jej zradilo nejprve auto a pak i jeho fyzická kondice. I kvůli tomu musí Pavel Bradáč kromě souhrnného trestu 42 měsíců počítat také s tím, že po propuštění nesmí dva a půl roku řídit. Jen malou útěchou pro něj může být fakt, že jej soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby v případě vloupání do občerstvení U Kozenek v Krasicích, kde v té době měla pracovat jeho přítelkyně.

S trestem na 4 roky a dva měsíce odcházel ze soudní síně Michal Bradáč. „Trest je vyšší zejména kvůli tomu, že byl v minulosti již mnohokrát odsouzen. Ostatně při posledním propuštění z vězení mu byly z odsouzení podmíněně prominuty tři roky, pokud náš rozsudek nabyde právní moci, pak mu reálně hrozí, že si bude muset odpykat i je,“ prozradil Večerníku soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek ovšem zatím pravomocný není, oba bratři si ponechali lhůty pro možnost odvolání, to samé ovšem učinila i státní zástupkyně.