Na startu 56. ročníku bodovacího závodu cyklistů – dráhařů se na velodromu v Brně sešla skvělá mezinárodní konkurence ze 14 států. Po třech soutěžních dnech a pěti etapách se vítězem nakonec stal jezdec TUFO PARDUS Prostějov Filip Prokopyszyn! A to není všechno.

Díky svým výsledkům z úvodu sezóny dostala mladá prostějovská cyklistka Patricie Müllerová pozvánku do reprezentace České republiky pro etapový závod Nations Cup Tour du Gévaudan Occitanie Femmes ve Francii. Kde se nakonec stala nejvýše klasifikovanou jezdkyní ČR. Blýskla se rovněž na domácích silnicích druhým místem v seriálu Carla kriterijní liga v Kyjově.

Klání 500 + 1 kolo má dlouhodobou tradici a právě pro svou historii i prestiž každoročně dosahuje vysoké sportovní úrovně, kterou dokládá široká mezinárodní účast. Program tvoří pět bodovacích závodů na sto kol, jejichž výsledky se průběžně sčítají, přičemž poslední etapa se jede na 100 + 1 kolo. Kde poslední dva okruhy jsou honorovány dvojnásobným počtem bodů. Filip Prokopyszyn dokázal v úvodních dvou dnech vyhrát dvě ze čtyř etap, nicméně před poslední pátou figuroval průběžně na třetí pozici se ztrátou osmi bodů na vedoucího Moritze Malcharka z Německa a šesti bodů na druhého Izraelce Alona Yogeva. V závěrečném dílu však prostějovští borci bezchybnou týmovou taktikou podpořenou skvělým výkonem Prokopyszyna vybojovali triumf. V celkovém hodnocení pak za polským vítězem z hanáckého klubu skončil se ztrátou 14 bodů druhý Moritz Malcharek a o dalších 9 bodů zpět třetí Adam Křenek (Favorit Brno). Do první desítky se z TUFO PARDUS dostal ještě devátý Wojciech Pszczolarski.

„Kluci odvedli perfektní práci. Tento závod se našemu týmu podařilo vyhrát poprvé v jeho dlouhé historii. Filip je neskutečně rychlý, a když už jde do bodování, tak skoro vždy bere plný počet bodů za první místo. Pochvalu však zaslouží celý náš kolektiv, který skvěle naplňoval určenou strategii,“ chválil sportovní ředitel úspěšné stáje Michal Mráček.

Ve vložených závodech juniorů na brněnském oválu navíc vybojoval bronz v eliminaci Vojtěch Soukup. Vzhledem k tomu, že juniorské disciplíny byly zařazeny do mezinárodního kalendáře UCI, měly hodně vysokou kvalitu. A tak si Vojta Soukup připsal nejen pódiové umístění, ale také skalp Žaka Eržena ze Slovinska, úřadujícího mistra světa v dané disciplíně (tentokrát se musel spokojit se čtvrtou příčkou).

Český národní výběr měl na programu silniční etapový závod nejvyšší mezinárodní úrovně pro kategorii juniorek Nations Cup ve Francii. Do družstva se přitom dostaly hned dvě členky TUFO PARDUS PV – kromě Müllerové obdržela pozvánku též Eliška Grulichová. V profilově velmi náročném podniku Tour du Gévaudan Occitanie Femmes se nejvíc prosadila právě Patricie, když celkově dojela osmatřicátá.

Svou domácí vysokou úroveň pak předvedla při Carla kriterijní lize v Kyjově, kde obsadila druhý post za Annou Ržoncovou ze slovenského CK Epic Dohňany. „Patricie má velmi dobrou sezónu. Já věřím, že si formu udrží a bude bojovat o nominaci na mistrovství světa i Evropy. Teď na ni čeká další velká zkouška, a to Tour de Feminin žen Elite v Krásné Lípě. Bude to spíše o získávání zkušeností, protože je věkem ještě juniorka,“ shrnul Michal Mráček.

Sobota 27. a neděle 28. května bude patřit prvním letošním závodům na prostějovském velodromu. Půjde o Český pohár mládeže na dráze – Velkou cenu DT Výhybkárna a strojírna 2023. Sobotní program zahájí od 10.30 hodin a obsahuje stíhací, vylučovací i bodovací závody všech zúčastněných kategorií (ženy, junioři, juniorky, kadeti, kadetky, starší žáci a žákyně, mladší žáci a žákyně). Nedělní náplní pak od 10.00 hodin budou stíhačky družstev i populární madison, tedy bodovací závody dvojic. 0