Hned čtyři poštovní pobočky měly skončit v Prostějově, po úspěšném tlaku primátora Františka Jury se nepopulární rozhodnutí bude týkat „pouze“ tři z nich.

Zatímco o zachování provozovny v Plumlovské ulici bylo rozhodnuto už v minulosti, v průběhu uplynulého týdne se podařilo vyřešit také situaci týkající se pošty v Čechovicích. Ta měla být zrušena výměnou za zachování té v pasáži Hloučela. Nakonec ji od 1. července bude na své náklady provozovat město Prostějov, což Večerník již deklaroval s předstihem v minulých číslech.

 

V úterý 30. května e uskutečnila schůzka primátora Statutárního města Prostějova Františka Jury s oblastním ředitelem České pošty. Tentokrát kvůli pobočce v Čechovicích, která měla být uzavřena od 1. července. Ovšem nebude! Prostějov v jednání opět uspěl a pobočku bude provozovat v režimu Partner. V následujících dnech se bude intenzivně řešit přechod fungování pošty pod magistrát.

„Uvažuje se také, že poštovní služby doplní agenda poplatků vyplývajících z vyhlášek statutárního města Prostějov, jako jsou například poplatky za komunální odpad nebo psy. Úřad se tak přiblíží k občanům, což ocení především starší nebo imobilní lidé,“ objasnil zajímavou a logickou strategii primátor František Jura (ANO 2011).

Náklady na provoz ponese statutární město Prostějov. A že nejsou zrovna malé. „Provozovatel se může rozhodnout, zda si poštu Partner Plus vybaví vlastním nábytkem, trezorem či zda si nechá provozovnu zařídit Českou poštou. Od toho se pak odvíjí vstupní náklady, které začínají na 48 500 korunách a zahrnují vstupní školení, administraci, externí a interní označení nebo provozní materiál. Další platba, která je pravidelná na měsíční bázi, pak bude pokrývat režijní náklady České pošty, které v souvislosti s provozem pošty Partner Plus vzniknou. Jedná se o IT podporu, o servis oblastní pobočky, pod kterou pošta Partner Plus patří, o zapojení do produktové a finanční logistiky České pošty nebo pravidelné školení personálu. Částka za tyto služby začíná na 25 900 korunách a její přesná výše se odvíjí od rozsahu podpory,“ sdělil Večerníku mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Česká pošta naopak platí provozovateli za uskutečněné transakce na pobočce, konkrétně šest korun za jednu operaci. To ale stačí pouze na částečné pokrytí výše uvedených nákladů. Magistrát bude navíc muset hradit i platy zaměstnanců. Výhodou je naopak skutečnost, že objekt v Lipové ulici je v majetku města.

Koncem letošního března vedení České pošty oznámilo, že chce v Prostějově zrušit hned čtyři pobočky. Proti tomu se zvedla vlna nevole. Nakonec vedení pošty couvlo alespoň v případě pobočky v Plumlovské ulici. „Ta zůstane zachována. Z vyjádření představitelů pošty pouze vyplynulo, že místo čtyř přepážek v ní budou fungovat dvě,“ nastínil další novinku Jura.

Pošta v Čechovicích mezi zrušenými pobočkami původně nebyla, na seznam se dostala až výměnou právě za provozovnu v Plumlovské ulici, která je spádová pro obyvatele dvou největších prostějovských sídlišť. „Výměna by nás ale neuspokojila, pro nás je důležité, aby byla služba dostupná i pro obyvatele Krasic, Čechovic a Domamyslic,“ opakoval primátor s tím, že od prvopočátku zástupcům České pošty zdůrazňoval, že pobočku chce magistrát zachovat. A povedlo se!

Naopak pobočky ve Vrahovicích, na místním nádraží a na začátku Dolní ulice v Prostějově budou od začátku prázdnin bez náhrady zrušeny.