Spolu s 41. hráčem světa a nasazenou jedničkou Jiřím Lehečkou, pro něhož organizátoři připravili volnou kartu, jsou přihlášení jeho kolegové z daviscupové reprezentace Tomáš Macháč, obhájce titulu Vít Kopřiva či Zdeněk Kolář.

Jako „lucky looser“ se do hlavní části soutěže dostal ještě loňský finalista Dalibor Svrčina (232.), další volnou kartu obdržel sedmnáctiletý talent Jakub Menšík a spolu s ním i v rámci svazové výměny Slovák Lukáš Pokorný. Ze zahraničních hráčů je po odhlášení Roberto Carballése ze Španělska (58.) nebo Francouze Quentina Halyse (87.) nejvýše postaveným hráčem na žebříčku ATP předloňský vítěz Federico Coria z Argentiny (92.), trojkou je jeho krajan Facundo Bagnis (v době přihlášek 124.) a čtyřkou Zsombor Piros z Maďarska (125.). Bohužel neopřijede ani Ital Fabio Fognini, bývalý sedmý hráč světa a vítěz Australian Open. Hlavní soutěž startuje dnes, tj. v pondělí 5. června, finále je na programu v sobotu 10. června od 11.00 hodin. Na vítěze turnaje čeká šek na 16 020 eur a sto bodů do žebříčku ATP, poražený finalista získá šedesát bodů a také finanční odměnu ve výši 9 415 eur.

Skvělou podívanou slibuje 30. ročník turnaje UniCredit Czech Open, který bude nadcházející týden probíhat v prostějovském tenisovém areálu. Nasazenou jedničkou bude domácí Jiří Lehečka, který po vyřazení na Roland Garros získal od pořadatelů volnou kartu a pokusí se uspět na největším domácím podniku. „Jirkovi jsme pochopitelně přáli, aby v Paříži zůstal co nejdéle. Když to nevyšlo, dostal od nás volnou kartu a možnost bojovat na domácích kurtech o celkové vítězství. Dímy jeho přítomnosti bude startovat kompletní domácí špička, to jsme si přáli,“ potvrdila účast jedenačtyřicátého hráče světa ředitelka turnaje Petra Černošková.

Lehečka o start na UniCredit Czech Open stál, proto na French Open odmítl start ve čtyřhře, který by mu případný přesun do Prostějova prakticky znemožnil. „Toho si vážíme. Prize money za pařížského debla jsou větší než v Prostějově za vítězství v singlu. Jirka dal ale přednost možnosti ukázat se domácím fanouškům, což vypovídá také o jeho vztahu k našemu klubu,“ ocenil přístup nejlepšího českého tenisty jednatel pořádající TK PLUS Miroslav Černošek.

Čtvrtfinalista z letošního Australian Open bude patřit mezi favority na celkové vítězství a přeje si dosáhnout na cenný úspěch. „Vždy jsem si přál, abych se jednou dostal na tabuli vítězů tohoto turnaje. Když se naskytla možnost přijet, vůbec jsem neváhal. Věřím, že v soutěži zůstanu až do sobotního finále,“ prohlásil Lehečka.

Jeho největším konkurentem bude Federico Coria z Argentiny, vítěz z roku 2021. Ambice si dělá další český hráč Tomáš Machač, Maďar Piros či Švéd Ymer.

Turnaj UniCredit Czech Open odstartoval včera, tj. v neděli 4. června, od 10.00 hodin kvalifikací, o den později se rozehraje hlavní soutěž.

 

Pavouk dvouhry ZDE

Program ZDE

Pavouk čtyřhry ZDE

Pavouk turnaje ZDE

 

Speciální příloha věnovaná prostějovskému tenisovému turnaji vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 5. června