Toto už je pořádná mezigenerační štafeta! Najdou se tací, kteří na první ročníky Pohádkového lesa do Dzbele mířili ještě jako děti, zatímco nyní už pravidelně přicházejí se svými potomky coby rodiče. Akce, která se uplynulou sobotu 3. června konala v okolí tábořiště Borová, zapsala už svůj 29. ročník. Pro mnohé jde o tradici, bez níž si začátek léta nedokáží představit. Tentokrát na ni dorazilo celkem 498 dětských návštěvníků.

Před vstupem do Pohádkového lesa všechny vítal strážce zdejšího pořádku Boronoš. Následoval pak tucet pohádkových úkolů. Jako první na řadu přišla krkolomná procházka s Bílou paní, dále pak skládání puzzle s Ferdou Mravencem a beruškami, házení míčků do klobouku králíků Boba a Bobka, lovení předmětů z tajemných krabic Harryho Pottera, stavění pyramidy s Patem a Matem, hledání pohádkových dvojic s princeznou a jejím drakem, poznávání květin s Makovou panenkou a motýlem Emanuelem, prolézání šmoulího tunelu, házení šišek do pekelného hrnce, třídění víček podle barev s Křemílkem a Vochomůrkou, házení kroužků na houby s Rumcajsem a celou jeho rodinou a vše uzavřelo chytání ryb s vodníky. Za splnění každého z úkolů poutníci získávali bankovky s netradiční měnou.

Tou byly borové šišky. Za ně si pak v cíli mohli koupit parádní suvenýry a k tomu ještě dostali pořádně sladkou odměnu. „Loni jsme les uspořádali po dvouleté covidové pauze. Stejně jako v předchozích letech jsme letos některá stanoviště zachovali a jiná obměnili,“ prohlásil Bohumil „Pepek námořník“ Novák z SDH Dzbel, který akci společně s obcí Dzbel pořádal.

V nádherném slunečném, i když lehce větrném počasí do lesa vyrazilo přesně 498 dětí. „Loni to bylo o necelou stovku dětí více a musím se přiznat, že s ohledem na ideální počasí jsme tentokrát čekali účast ještě o něco vyšší. Možná v tom sehrál roli fakt, že v nedaleké Konici se právě dnes koná pouť, na kterou každoročně z okolí míří spousta dětí i rodičů,“ uvažoval Bohumil Novák.

Po pohodové procházce lesem odcházeli všichni v povznesené náladě. „Pro nás je to naprosto srdeční záležitost. Dceři je letos deset let, a pokud to jen trochu šlo, nevynechali jsme zatím ani jeden ročník. Stihli jsme to i letos, přestože ještě dnes dopoledne absolvovala sokolské závody ve víceboji,“ svěřila se Večerníku jedna z maminek, která do Dzbele dorazila z Prostějova. Rozhodně však nepřijela z největší dálky, pohádkový les ve Dzbeli pravidelně láká například lidi z Ostrav y a okolí.

I tentokrát akce nabídla skutečně bohatý doprovodný program, v němž nechyběly nafukovací hrady, trampolíny a spousta hasičské i vojenské techniky. Děti si také mimo jiné mohly s myslivci zastřílet na terč. Se svojí parádní show pak vystoupil excelentní biker Jan Sladký. „Velký zájem vzbudil také parkurista, který nám tu pobíhal po střechách, a ještě u toho metal salta. A na závěr nemohla chybět ani oblíbená recesistická spartakiáda,“ poznamenal Novák, který poděkoval všem zhruba 120 dobrovolníkům, kteří se na přípravě akce podíleli.

Ti se už nyní mohou pomalu chystat na jubilejní 30. ročník, který se bude konat v příštím roce. „To víte, že se jej budeme snažit něčím ozvláštnit, jen zatím netuším jak,“ zareagoval na náš dotaz Bohumil Novák.

Než tento oříšek definitivně rozlousknou, sejdou se hasiči ze Dzbele i okolí při pořádání tradiční Dzbelácké osmy, která se na místním hřišti bude konat v sobotu 9. září.