Obec na okraji prostějovského regionu se šesti sty obyvateli. Obec, kde lidé ještě stále žijí spolu. Obec, která má v sousedství dva mnohem známější turistické cíle jako Slatinice a Čechy pod Kosířem. Obec, která se letos přihlásila vůbec poprvé, získala v soutěži Vesnice Olomouckého kraje skvělé třetí místo.

Do soutěže přihlásila Slatinky starostka Monika Prokopová. „Když jsme se sem před čtrnácti lety přistěhovali, byla zdejší komunita to první, co nás ohromilo. Všechny spolky od hasičů po Slatinkočky fungují v naprosté symbióze. Naše obec proto žije hodně komunitním způsobem života, spočítala jsem, že se u nás během roku koná dvaatřicet pravidelných akcí a k tomu ještě máme čas od času nějaké jednorázové akce jako například koncert japonské pěvkyně,“ vypočítala starostka, jež je ve funkci od roku 2018. „I proto jsme si dělali zálusk na Modrou stuhu za společenský život. Ta však letos nakonec vyhlašovaná nebyla. Nicméně z celkového třetího místa jsme nadšení, ostatně většinu toho, co ve vesnici máme, jsme si vybudovali vlastními silami,“ netajila radost starostka Slatinek.

Mezi nejoblíbenější akce patří Pohádkový les, kterého se každoročně zúčastní stovky malých i velkých zájemců z blízkého okolí (reportáž z letošního ročníku čtěte v příštím čísle – pozn.red.). „Stejně vyhledávaný je výlov obecního rybníka suplujícího požární nádrž. Dělají ho hasiči a je přitom vždy skvělá zábava,“ usmála se při vzpomínce.

Slatinky měly smůlu, že se letos do soutěže přihlásil malý počet obcí. Dvě kategorie byly kvůli nezájmu zcela zrušeny a tak obec bojovala s mnohem většími soupeři. „V této konkurenci je bronz nejvíc, čeho jsme mohli dosáhnout. A já jsem za to nesmírně ráda. Děkuji a blahopřeji všem, kteří se na pestrém životě v naší obci podílí,“ dodala starostka.