Předminulpou sobotu 3. června uspořádali členové a příznivci klubu SK ROŠÁDA PROSTĚJOV již 7. ročník šachového turnaje CHESS OPEN PROSTĚJOV 2023, jehož součástí byl i tradiční souboj mezi družstvy rodinného klanu Londinů proti výběru hráčů Prostějova. Turnaj proběhl ve venkovních prostorech renesančního zámku, který si loni připomněl 500 let od založení.

Celkově se do šachového klání zaregistrovalo 66 hráčů. Z České republiky se turnaje zúčastnili zástupci sedmi krajů reprezentující 28 oddílů a dále tradiční účastníci z Polska reprezentující partnerské město Šroda Wielkopolska. Letos poprvé přijali účast v turnaji i přátelé z družebního klubu Dms Žilina ze Slovenska.

Turnaj zahájila moderátorka Tereza Boháčová, která hráče a hosty přivítala. Za město se zúčastnili radní Alena Pagáčová a Radim Weisser. Za delegaci z Polska Boguslav Birnat a domácí klub reprezentoval předseda a zároveň ředitel turnaje Pavel Navrátil.

Po slavnostním vyhlášení exhibice následovalo předání šeku v hodnotě 5 000 korun Martinu Klimešovi od členů Šachového klubu ROŠÁDA Prostějov na nákup zdravotních pomůcek, který čelí nemoci, na niž dosud nebyl vynalezen lék.

Výsledek utkání: LONDIN – PROSTĚJOV 5:3

Turnaj probíhal za krásného slunečného počasí ve velice přátelské atmosféře. Rozhodčí nemuseli řešit žádné problémové situace, i když se hrálo v poměrně rychlém tempu, a to pouze 2 x 13 minut bez přidání času. V 7. kole proti sobě nastoupili první dva hráči turnaje Závůrka vs. Buček, a když prvně jmenovaný vyhrál, zdálo se, že o vítězi turnaje je rozhodnuto. Měl půl bodu náskok před slovenskou dvojicí Adamko, Buček a celý bod před dalšími 11 pronásledovateli. V posledním kole oba slovenští zástupci vyhráli, zatímco Roman Závůrka „pouze“ remizoval. Všichni tři nasbírali shodně 7,5 bodu, takže na řadu muselo přijít pomocné hodnocení, které rozhodlo o celkovém pořadí na stupních vítězů.

Po vyhlášení výsledků byla pro účastníky zajištěna komentovaná prohlídka prostějovské radnice se 66metrovým výstupem na radniční věž s překrásným výhledem po okolí, a především na Hanácké Mont Blanc. Kdo si prohlídku nechal ujít, může si ji dát příští rok. „Za pořadatelský tým bych chtěl poděkovat všem zúčastněným, všem hráčům za bezproblémový průběh při hře, rozhodčím, moderátorce, kuchařům a všem, kteří se podíleli na organizaci a podpoře turnaje, zejména řediteli a duši celého turnaje panu Pavlu Navrátilovi, zvláště pak neviditelnému Pavlu Vaculkovi, který měl na starost technické zabezpečení celé akce,“ shrnul jeden z organizátorů turnaje Pavel Brácha a dodal, že poděkování patří i všem partnerům a sponzorům, kteří na sedmý ročník šachových partií CHESS OPEN PROSTĚJOV 2023 přispěli.