(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Oddělení plicních nemocí Nemocnice AGEL Prostějov tento týden uspořádalo Den spirometrie, jehož cílem bylo poukázat na důležitost prevence plicních onemocnění. Během akce se nechalo vyšetřit 54 příchozích, přičemž u šesti z nich byla diagnostikována porucha plicních funkcí.

 

„Všem zájemcům se provádělo funkční vyšetření plic, spirometrie, pomocí kterého se měří plicní funkce (kapacita plic). Vyšetřením bylo možné zjistit možnou poruchu těchto plicních funkcí, jejich pružnost, kapacitu a poddajnost plic a zároveň posoudit průchodnost dýchacích cest,“ vysvětluje primářka oddělení plicních nemocí Nemocnice AGEL Prostějov Ivona Grygárková. Spirometrie rovněž umožňuje odhalit některá plicní onemocnění a nemoci průdušek, jako je například chronická obstrukční plicní nemoc. Řadu plicních onemocnění přitom umí spirometr odhalit již v raném stadiu.

„Akce se zúčastnilo celkem čtyřiapadesát zájemců a u šesti z nich byla diagnostikována porucha plicních funkcí. Tito klienti pak byli objednáni k celkovému podrobnému vyšetření do naší ambulance. Další podobnou akci plánujeme opakovat na podzim, “ uvedla primářka Grygárková a připomíná, že zejména kuřáci a bývalí kuřáci, lidé s dlouhodobým kašlem, alergici nebo jedinci s obtížným dechem, by neměli podceňovat důležitost preventivních vyšetření. Také lidé s dlouhodobým kašlem, alergici nebo jedinci s obtížným dechem by si neměli nechat ujít preventivní vyšetření.