Je to nevelký, nicméně velmi útulný prostor v historickém centru města. Už sám dům je zajímavý, jedná se o jednoho z posledních mohykánů, kteří ještě pamatují život v někdejším židovském ghettu. Navíc se dá s jistou nadsázkou říci, že kavárnou ve Špalíčku v posledních letech prošly malé prostějovské dějiny. Zažila své vrcholy i pády, v posledních měsících však zůstávala zavřená. To by se však již od července mělo změnit a tento STÍN MINULOSTI tak zmizet.

Kavárna se nachází v prostoru, který patří prostějovskému muzeu. Řadu let zde v nájmu byla soukromá provozovatelka, která nakonec dostala od tehdejšího ředitele muzea Daniela Zádrapy výpověď. V souvislosti s tím se často zmiňoval předchozí zákaz koncertu proti účasti komunistů ve vedení prostějovské radnice, který měl proběhnout právě v kavárně. Tehdejší ředitel hovořil o tom, že politika do prostor muzea nepatří, a zároveň i o tom, že subjekt chce kavárnu provozovat ve vlastní režii. Než se k tomu ovšem přikročilo, uplynuly dlouhé dva roky. Ve finále se ukázalo, že Zádrapa to vůbec nevzal za dobrý konec a jako odpovědnou zástupkyni pro hostinskou činnost do muzea přivedl svou vlastní manželku Gabrielu. I po dalších problémech musel před pěti lety ve vedení společnosti Muzeum a galerie Prostějov skončit a kavárna byla opět uzavřena.

Prostor ovšem zažil i své nepochybné vrcholy. Přesně přede dvěma roky si ji pronajali dva mladí muži a hned v červenci sem návštěvníkům přijela zahrát populární kapela Mirai. A to dokonce zadarmo! Stalo se tak díky tomu, že jeden z provozovatelů tvoří pro Miraie videoklipy. Ambicí mladíků bylo vést kavárnu s hudebním programem, na který se však nebude platit vstupné. Pozoruhodný podnikatelský záměr se jim dařilo plnit pouze do závěru uplynulého roku, kdy se prostor opět uzavřel a vedení muzea za ně muselo opět hledat náhradu. Tu se aktuálně podařilo najít.

„Mám radost, že už se nám podařilo uzavřít smlouvu s novými nájemci. Jedná se o rodinnou firmu, která provozuje výrobnu zákusků, a nyní si zájemci chtějí otevřít vlastní kavárnu, kde je budou nabízet. Jsou akční a v současnosti za dohledu památkářů předělávají vnitřní prostory tak, aby již v červenci mohli otevřít. Máme zaručeno, že kavárna bude otevřena při každé naší vernisáži, provozovatelé však budou dělat i vlastní akce,“ zvěstovala přes Večerník dobrou zprávu ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková.